Dnes je středa 8. května 2024.
Počasí dnes 9°C Zataženo

Zemřel Zemanem i Husákem dekorovaný ministr Toman starší. Havaroval v autě

Zemřel Zemanem i Husákem dekorovaný ministr Toman starší. Havaroval v autě
Miroslav Toman starší přebírá vyznamenání od Miloše Zemana. | zdroj: Profimedia

Při dopravní nehodě zahynul bývalý komunistický ministr zemědělství Miroslav Toman, informuje v sobotu server Novinky.cz.

Příčina havárie 88letého muže, který během totality zastával také pozici místopředsedy československé vlády, dosud není známa.

Toman byl nositelem medaile Za zásluhy o stát v oblasti hospodářské. V roce 2015 mu ho udělil prezident Miloš Zeman, což vyvolalo vlnu nevole.

Toman havaroval v pátek mezi Klatovy a Běšinami. Mercedes, který řídil tam vyjel mimo silnici, narazil do sloupu dopravní značky a několikrát se přetočil přes střechu.

Příčina havárie dosud není známa, jednou z verzí by podle mluvčího policie Ondřeje Hodana mohla být zdravotní indispozice řidiče během jízdy, píší Novinky.cz. „Proto byla nařízena soudní pitva, která by měla proběhnout v pondělí,“ cituje server Hodana.

Toman byl v 80. letech jedním z důležitých mužů ve vládě Lubomíra Štrougala. Po revoluci podnikal v potravinářském průmyslu, ministrem se tehdy stal i jeho syn – Miroslav Toman mladší vedl zemědělství ve vládách Jiřího Rusnoka a Andreje Babiše.

Toman starší první státní vyznamenání dostal v roce 1985 od Gustáva Husáka, dalšího se dočkal v roce 2015. Tehdy se mu prezident Miloš Zeman rozhodl udělit medaili Za zásluhy o stát v oblasti hospodářské.

Média tehdy zmiňovala i podezření, že se firmy z Tomanova rodinného impéria podílely na financování Zemanovy prezidentské kampaně.

Zdroje: