Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Zemřel Bernie, největší finanční podvodník historie. Popřáli mu, ať se smaží v pekle

Zemřel Bernie, největší finanční podvodník historie. Popřáli mu, ať se smaží v pekle
Bernard Madoff, strůjce největšího 'letadla' v dějinách. | zdroj: Profimedia

Život strůjce kolosálního podrazu se ve středu uzavřel ve vězeňské nemocnici. Bylo mu 82 let.

Jmenoval se Bernard Madoff a do historie se zapsal jako největší finanční podvodník. Tento investiční bankéř a jeden ze zakladatelů elektronické burzy NASDAQ zpronevěřil téměř 65 miliard dolarů, podle současného kurzu 1,4 bilionu korun.

Odpykával si za to trest 150 let vězení ve městě Butneru v americkém státu Severní Karolína. Tam také naposledy vydechl.

Ve vězení byl upoután na kolečkové křeslo. Trpěl kardiovaskulárními poruchami, vysokým krevním tlakem a selhávaly mu ledviny. Soudce však loni v červnu jeho žádost o propuštění z milosti zamítl. A už předtím mu odmítl dát prezidentský pardon Donald Trump.

Měl by se smažit v pekle!

Tohle o Madoffovi řekli někteří jeho klienti, když se vyjadřovali k tomu, zda by podvodníkovi měl být ukončen trest, který dostal v roce 2009. Madoff některé z nich připravil o celoživotní úspory.

Jak to dokázal?

Bernie, jak se mu na Wall Street a ve finančních kruzích říkalo, platil za ostříleného matadora finančních trhů, který má nos na dobré investice. V roce 1960 založil fond Madoff Investment Securities, kam se klienti jen hrnuli. Jeho stabilně dvouciferné výnosy a nízká volatilita přitom tloukly do očí. Byly příliš dobré na to, aby byly pravdivé. Lidé však věřili v Madoffovu investiční genialitu.

Bernard Madoff ale finance ve své investiční společnosti neinvestoval. Organizoval podvod, pro který se v Česku vžilo označení letadlo. Nebo také pyramida. Když do jeho hedgeového fondu vstupovali noví investoři, vyplácel jim výnosy z peněz těch, kteří do systému vstoupili později.

V Americe se takovému podvodu říká Ponziho schéma podle Madoffova předchůdce z dvacátých let minulého století. Jenže dvacet milionů (byť tehdejších, podstatně tvrdších) dolarů, o které své kavky oškubal Charles (Carlo) Ponzi – to byla ve srovnání s Madoffovým výkonem žabařina.

Spielberg, Malkovich, Wiesel a ti další

Rekordní v Madoffově případě nebyla pouze zpronevěřená suma desítek miliard dolarů, ale také doba, po kterou se jeho letadlo udrželo ve vzduchu – téměř půl století.

K zemi poslala Madoff Investment Securities až krize v roce 2008. Příliv nových investorů se tehdy zastavil a ti staří, vystrašení finanční krizí, chtěli vybírat své neexistující podíly. "Investiční" impérium se během několika dnů sesypalo jako domek z karet.

Defraudant, do té doby ctihodný finančník, byl zatčen a předveden před soud. Nemělo cenu popírat, čísla na bankovních účtech byla jasná. A tak Bernie přiznal: "Moje firma je podvod a obrovská lež." A ihned nastoupil do vězení.

Podvod svým kolosálním rozsahem Ameriku ohromil. Madoff připravil o peníze tisíce lidí a desítky institucí. Naletěly mu celebrity, banky, pojišťovny, obchodní společnosti.

Na seznamu investorů Madoff Investment Securities byli mimo jiné filmaři Steven Spielberg a John Malkovich, anebo korporace UniCredit, Shell nebo Nomura.

Peníze své nadace Madoffovi svěřil také prozaik, filozof a nositel Nobelovy ceny za mír Elie Wiesel. Věřil mu, vždyť Madoff pocházel z prostředí židovské komunity.

Banka mu kryla záda

Když vše vyšlo najevo, stal se Madoff natolik nenáviděným, že do soudní síně musel chodit s neprůstřelnou vestou. Několik lidí po odhalení jeho podvodu spáchalo sebevraždu, mezi nimi jeden z Madoffových synů.

1148214-profimedia-0230567298-madoff-2-upr-1425x928 Bernie, obletovaný král investorů v čase největší slávy | zdroj: Profimedia

Američané nemohli pochopit, že se na tak kolosální podvod nepřišlo dřív. Ptali se, proč regulátoři tak hanebně selhali. U soudu vyšlo najevo, že komise pro cenné papíry neshledávala na Madoffově byznysu nic podezřelého, byť byla na podivně zisková čísla opakovaně upozorňována.

Obdobně se chovala banka JPMorgan, která vedla účty Madoffovy firmy a která měla ze zákona povinnost oznamovat podezřelé transakce.

Bylo to jednoduše tím, že v Madoffově síti uvízli vlivní lidé. Finančník kolem sebe upředl pavučinu osobních kontaktů. Dostal do ní představitele obou zmíněných institucí.

Vraždil peněženky a účty

Věhlasný forenzní psycholog Reid Meloy o Madoffovi řekl, že se v něčem podobal sériovému vrahovi Tedovi Bundymu. "Využíval jako on mimořádné inteligence a osobního kouzla, aby ze sebe vytvořil postavu, která neexistuje. Ve svých obětech dokázal vyvolat pocit falešného bezpečí."

A v čem byl mezi nimi rozdíl? "Zatímco Bundy vraždil lidi, Madoff vraždil jejich peněženky a účty." 

Zdroje:
Wikipedia, CNN