Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Zemanův prezidentský fond na splácení dluhu už netáhne. Dary klesly na polovinu

Zemanův prezidentský fond na splácení dluhu už netáhne. Dary klesly na polovinu
Český prezident Miloš Zeman | zdroj: Profimedia

Zatímco v roce 2014 dokázal Zemanův fond na splácení státního dluhu nalákat na čtyři stovky dárců, v loňském roce jejich počet klesl o více než polovinu. Stejně tak inkasovaná částka, píše na webu Hlídací pes Eliška Hradilková Bártová.

Prezidentský fond založil Miloš Zeman před třemi lety za účelem splácení státního dluhu. K jeho výzvě pravidelně jej plnit se ale nikdo další z politiků nepřipojil. Významné přispěvatele však často tvoří lidé a firmy, kteří mohou být Zemanovi z různých důvodů zavázáni.

V roce 2015 přispělo do Zemanova fondu celkem 184 lidí celkovou částkou 1,4 milionů korun. Jen samotný Zemanův pravidelný příspěvek činí polovinu nasbírané částky – 720 tisíc. Vyplývá to z nově zveřejněné výroční zprávy za rok 2015.

Původní poslání se v roce 2015 také zásadně změnilo. Správní rada nadačního fondu rozhodla, že se veškeré disponibilní prostředky na konci letošního roku rozdělí projektu Fondu ohrožených dětí Klokánek, kterému kvůli špatnému hospodaření hrozilo ukončení činnosti.

Tisíce z hor

Zatímco v roce 2014 přispělo do Zemanova fondu 409 dárců, následující rok se jejich počet o polovinu zredukoval, a s tím i částka zaslaná na účet. V roce 2014 šlo o 2,7 milionů korun, o rok později už pouze 1,4 milionu korun.

Částku ve výši alespoň 10 tisíc korun zaslalo celkem 13 lidí, dvě firmy pak poslaly na konto více než 50 tisíc korun.

Nejvyšší jednorázovou částku v loňském roce zaslala na prezidentský účet akciová společnost ze Zlatých Hor Česko-slezská výrobní a.s. Půl roku poté, co firmu v rámci spanilé jízdy po krajích navštívil prezident Miloš Zeman, zaslala na nadační účet 67,5 tisíc korun.

Také další z nejštědřejších dárců společnost Aircraft Zlín se s prezidentem Zemanem osobně setkala – její zástupce byl členem prezidentské delegace při jedné z jeho zahraničních cest. Otrokovická firma následně zaslala na prezidentský účet 50 tisíc korun.

Významní přispěvatelé se pak rekrutují také ze Zemanova blízkého okolí. Například jeho kancléř Vratislav Mynář poslal celkem 100 tisíc, hradní mluvčí Jiří Ovčáček 15 tisíc.

Pravidelně dvěma tisíci korun měsíčně na konto přispívá Jiří Rusnok, nyní guvernér ČNB a zároveň člen správní rady fondu. Mezi dárce se zařadil také bývalý ministr z Rusnokovy úřednické vlády Jan Podivínský, nyní velvyslanec v Německu, kterého do funkce prosadil právě Zeman. Od svého nástupu na post posílá měsíčně na účet prezidentského fondu pět tisíc korun.

Od dluhu ke Klokánkům

V loňském roce skončil prezidentům nadační fond ve ztrátě 167,4 tisíc korun. Prezident Miloš Zeman přispívá do svého fondu pravidelně každý měsíc 60 tisíci korun.

Zemanův fond získal během prvních dvou let své existence na darech celkem 5,7 milionů korun; 2,3 milionů z toho korun inkasoval z Velikonoční aukce. Další dva miliony pak získal jako výnos z prezidentských plesů.

Za inkasované prostředky dosud nakoupil státní dluhopisy v celkové výši 5 milionů korun. Na konci loňského roku ale místo umořování dluhu věnoval 2,5 milionů korun dětským domovům Klokánky.

Následně loni v prosinci rozšířil účel fondu tak, že kromě splácení státního dluhu bude zároveň sloužit k podpoře "činnosti nestátních zařízení poskytujících dětem namísto ústavní výchovy přechodnou rodinnou péči". Explicitně je pomoc určena Fondu ohrožených dětí provozujícím zmíněné Klokánky.

Pokračování jejich podpory je avizováno také v nejnovější výroční zprávě. "Ing. Miloš Zeman vyzdvihl význam použití prostředků Nadačního fondu na podporu Klokánků a uvedl, že tato aktivita Nadačního fondu podnítila podporu Klokánků i ze strany jiných subjektů," píše se v dokumentu.

Ke dni vydání tohoto článku je na kontě prezidentského fondu 2,6 milionů korun.

Eliška Hradilková Bártová pro Ústav nezávislé žurnalistiky 

Zdroje: