Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Jak se zbavit dluhů z půjček?

Jak se zbavit dluhů z půjček?
zdroj: Tisková zpráva

Rozhodli jste se pro půjčku a v pořádku ji několik let spláceli. Možná se vám ale teď smůla lepí na paty a vy prostě splácet půjčku nestíháte. Kudy z této situace ven, aby u vás nezazvonil exekutor? 

Konsolidace půjček je první krok, který byste měli zvážit, pokud máte více úvěrů. Sloučením půjček do jedné vede ke snížení splácené částky i poplatků. S nižším úrokem pak budete splácet půjčku jednu. Konsolidaci vám však nikdo neschválí, pokud nebudete mít prostředky ani na splácení konsolidované půjčky.

U hypotéky je jednou z možností její refinancování, což se provádí i u běžných úvěrů. Původní dluh je potřeba celý kompletně splatit - tento krok by vyřídila vaše nová úvěrová společnost. Předčasné splacení úvěru ale může být spojeno s poplatky např. za ukončení smlouvy atd. Je potřeba najít jinou výhodnější banku nebo úvěrovou společnost, která vám nabídne lepší podmínky (srovnáním RPSN).

Další možností je přiznat vaší stávající úvěrové společnosti, že splácení aktuálně nezvládáte. I úvěrová společnost bude chtít své peníze zpět a bude se snažit při vaší dobré vůli vyjít vám vstříc. Vysvětlete důvody, proč najednou máte se splácením problémy a navrhněte řešení, které by vám od banky pomohlo. Je však důležité začít s bankou komunikovat včas. Bývá možné zajistit odklad splátek, nebo se domluvit na snížení splátek, pokud jsou příliš vysoké, ale jinak jste schopni pokrývat aspoň část.

Na druhou stranu si zkuste zmapovat, kde všude vám peníze utíkají. Pokud jde o zbytečné nákupy, řešení může být snadné. Chybou může být i používání kreditních karet a dalších půjček, které vám zakládají další a další dluh.

Cílem není žít od výplaty k výplatě, proto si dávejte pozor i při sjednávání půjčky, abyste si nechali dostatečnou finanční rezervu. Až budete finančně fit, začněte si budovat záchranný finanční fond - pro nenadálé případy byste měli mít rezervu, která pokryje šest až dvanáct měsíců vašich výdajů.

Zdroje:
Inzerce