Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Zeman jmenoval druhou generálku, šéfa BIS Koudelku pošesté odmítl

Zeman jmenoval druhou generálku, šéfa BIS Koudelku pošesté odmítl
Zuzana Kročová se stala druhou českou generálkou | zdroj: Archiv Pražského hradu

Druhou generálkou v české armádě se stala rektorka Univerzity obrany Zuzana Kročová. Prezident Miloš Zeman ji povýšil společně s dalšími 16 zástupci armády, policie, hasičů, Vězeňské služby, celníků a tajných služeb. Naopak už pošesté nevyhověl návrhu povýšit do generálské hodnosti ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku.

Kročová tak doplnila poradkyni náčelníka generálního štábu Lenku Šmerdovou, která má generálskou hodnost od roku 2017.

Armáda má od dnešního dne zároveň deset dalších generálů. Do hodnosti generálporučíka vláda navrhla povýšit vojenského představitele ČR při NATO a EU v Bruselu Jaromíra Alana a náčelníka Vojenské kanceláře prezidenta republiky Jana Kašeho. Hodnost generálmajora získal ředitel sekce plánování schopností ministerstva obrany Miloslav Lafek a brigádními generály se stali velitel 7. mechanizované brigády Petr Svoboda, velitel 4. brigády rychlého nasazení Josef Trojánek, náčelník štábu Velitelství pro operace Václav Vlček a zástupce ředitele Vojenského zpravodajství Václav Žid.

Do hodnosti brigádního generála byl jmenován také zástupce velitele Mnohonárodní divize severovýchod v Monsu Pavel Lipka, kterému Zeman tuto hodnost propůjčil loni v létě před nástupem do alianční funkce. Hodnost brigádního generála ve výslužbě dále získali ředitel Ústřední vojenské nemocnice Miroslav Zavoral a Zbyněk Čeřovský.

Na návrh vlády také Zeman jmenoval brigádním generálem náměstka generálního ředitele Vězeňské služby pro bezpečnost a kontrolu Romana Záhorského, ředitele rozvědky ÚZSI Šimandla a náměstka generálního ředitele Hasičského záchranného sboru Daniela Miklóse. Generálmajory se stali Komorous a ředitel Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Vladimír Vlček. Hodnost brigádního generála dostal i dosavadní plukovník ve výslužbě Jaroslav Zeman, prezident spolku Veterán Policie České republiky.

Koudelka má opět smůlu

Zeman naopak opět opět, a to již pošesté, nevyhověl návrhu vlády povýšit ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku. K práci civilní kontrarozvědky i jejího šéfa dlouhodobě výhrady.

Kabinet návrh zdůvodňoval vysokými profesními a osobními kvalitami Koudelky, ale také velmi dobrými výsledky kontrarozvědky. Prezident už dříve avizoval, že návrhu znovu nevyhoví. Uvedl, že zatím k tomu nevidí důvod a počká, jak skončí vyšetřování výbuchů muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. V minulosti prezident označil zpravodajce BIS za „čučkaře“.

Zeman naposledy opomenul Koudelku při jmenování loni v říjnu. Předal v té souvislosti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) materiál, který podle prezidenta zdůvodňoval, proč jmenování šéfa BIS generálem odmítá. Podle týdeníku Respekt v dokumentu stálo, že Koudelka neplní své povinnosti, dlouhodobě zamlčuje a neposkytuje informace zákonným adresátům a zveřejňuje informace v rozporu se zákonem.

Připomínka výročí konce války

Během dne si politici v čele s prezidentem v Praze u Národního památníku na Vítkově připomněli 76. výročí konce druhé světové války v Evropě. U hrobu Neznámého vojína položili věnce.

Věnce spolu se Zemanem, který byl na vozíku, k památníku položili předsedové Senátu a Sněmovny Miloš Vystrčil a Radek Vondráček, vicepremiérka Alena Schillerová, ministr obrany Lubomír Metnar spolu s náčelníkem generálního štábu Alešem Opatou, pražský primátor Zdeněk Hřib a kardinál Dominik Duka.

Památku padlých uctili položením věnců také zástupci spolků a válečných veteránů. Letos se piety neúčastnil kvůli evropskému summitu v Portugalsku premiér Andrej Babiš. Po příletu uctí památku padlých na Olšanských hřbitovech. Už dopoledne tam položili věnce další politici.

Vzpomínkovou akci i letos ovlivnila epidemie nového koronaviru, konala se bez veřejnosti. Všichni účastníci včetně vojáků měli nasazené respirátory. Loni politici přicházeli k hrobu Neznámého vojína v pravidelných intervalech individuálně tak, aby se nepotkali.

Zdroje: