Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Aktualizováno: Zeman jednal s ruským velvyslancem ohledně návrhu zákona, který pobouřil

Aktualizováno: Zeman jednal s ruským velvyslancem ohledně návrhu zákona, který pobouřil
Ruský velvyslanec Alexander Zmejevskij | zdroj: Profimedia

Podle ruského velvyslance v Česku Alexandra Zmejevského Moskva nadále odsuzuje okupaci Československa i následný pobyt sovětských vojsk. Zmejevskij se ve čtvrtek kvůli návrhu ruského zákona, který chce uznat účastníky okupace za veterány, sešel s českým prezidentem Milošem Zemanem. Kritizovaný návrh pochází od ruských komunistů.

Podle Zemana je návrh takového zákona drzou provokací. Velvyslanci řekl, že pokud bude zákon přijat, velice negativně to ovlivní vzájemné vztahy, popsal po schůzce prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. 

Velvyslanec se Zemanem mluvil necelou hodinu. Prohlásil, že platí postoj popsaný v dohodě České republiky a Ruska o přátelských vztazích z roku 1993. Dle ní mají Česko i Rusko skoncovat s totalitní minulostí spojenou s okupací v srpnu 1968. Smlouva zdůrazňuje, že okupace byla nepřípustným použitím síly proti Československu a následné setrvání sovětských vojsk v Československu nelze ospravedlnit.

Nový návrh zákona zvedl vlnu pohoršení mezi českými politiky. Kritizovaly ho sněmovna, Senát i ministerstvo zahraničí. Pobouření vyvolal i na Slovensku. Politici upozorňovali, že by se jednalo o porušení smlouvy o přátelských vztazích. Také Zeman ruský návrh již dříve kritizoval. 

V odůvodnění návrhu ruského zákona se dle informací českého ministerstva zahraničí píše, že sovětští vojáci v Československu zabránili státnímu převratu. Ministr zahraničí Sergej Lavrov tvrdí, že návrh byl iniciativou jediného poslance a na postoji Ruska k srpnové okupaci se nic nemění.

Zdroje: