Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Zelenskyj v OSN: Existuje pět podmínek pro mír, o kterých se nevyjednává

Zelenskyj v OSN: Existuje pět podmínek pro mír, o kterých se nevyjednává
Videoprojev Volodymyra Zelenského na zasedání Valného shromáždění OSN | zdroj: Profimedia

Proti Ukrajině byl spáchán zločin a my žádáme jen spravedlivý trest. Ve svém videoprojevu na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku to dnes řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Světové lídry vyzval, aby Rusku odebrali hlasovací právo v mezinárodních institucích i možnost práva veta v Radě bezpečnosti OSN. Agresory je třeba potrestat a izolovat, řekl.

Ukrajinský prezident se zasedání neúčastní osobně, vystoupil ale prostřednictvím předem nahraného videozáznamu. Během své řeči uvedl, že existuje pět podmínek pro mír, o kterých se nevyjednává. Patří mezi ně potrestání ruské agrese, obnovení ukrajinské bezpečnosti a územní celistvosti a rovněž bezpečnostní záruky. Zelenskyj zároveň vyloučil jakýkoli jiný mírový návrh než ten, který navrhuje Ukrajina, a odmítl možnost, že by Ukrajina přijala neutralitu.

„Zločin byl spáchán proti našim hranicím, našim lidem, ženám, mužům, dětem. Chceme jen trest za ukradení našeho území, za mučení našich mužů i žen. My jsme tuto válku nevyprovokovali,“ zdůraznil Zelenskyj. „Ukrajina chce mír, Evropa chce mír, svět chce mír. Je ale vidět, kdo je ten jediný, kdo chce válku,“ dodal.

Zelenskyj ve svém projevu naznačil, že výroky ruské strany o vyjednávání jsou pouze zdržovací taktikou a že činy Moskvy hovoří hlasitěji než její slova. „Mluví o jednáních, ale vyhlašují vojenskou mobilizaci. Mluví o rozhovorech, ale vyhlašují pseudoreferenda na okupovaných územích Ukrajiny,“ uvedl.

Ukrajinský prezident má za to, že Rusko chce strávit zimu přípravou svých sil na Ukrajině na novou ofenzivu, nebo alespoň přípravou opevnění a mobilizací dalších jednotek.

„Rusko chce válku. Taková je pravda. Ale Rusko nebude schopno zastavit běh dějin,“ konstatoval Zelenskyj a prohlásil, že „lidstvo a mezinárodní právo jsou silnější“ než Rusko, které nazval „teroristickým státem“.

Projev svého manžela poslouchala v sále i ukrajinská první dáma Olena Zelenská, která v OSN absolvovala řadu důležitých setkání. Mnoho delegací po projevu ocenilo Zelenského potleskem vestoje. Zástupci Ruska zůstali sedět.

profimedia-0724992613 Manželův projev poslouchala v sále i ukrajinská první dáma Olena Zelenská | zdroj: Profimedia  

Lipavský: OSN a její principy jsou ohrožené kvůli invazi Ruska na Ukrajinu

Český ministr zahraničí Jan Lipavský na zasedání Valného shromáždění OSN prohlásil, že kvůli ruské invazi je ohrožená OSN a její principy. Apeloval na světové lídry, aby nebyli lhostejní.

Rusko se podle Lipavského snaží „rozložit bezpečnostní architekturu evropského kontinentu“. Ministr zahraniční upozornil na ironii toho, že ruský prezident Vladimir Putin částečnou mobilizaci vyhlásil a „světu pohrozil jadernou zbraní“ na Mezinárodní den míru.

Ruskou invazi označil Lipavský za „neoprávněnou, nevyprovokovanou a nezákonnou“. Vedle toho, že porušuje Chartu OSN, podle něj vážně poškozuje globální ekonomiku, potravinovou bezpečnost a mezinárodní řád založený na pravidlech.

„Existuje mezinárodní odpovědnost Ruska za agresi, ale existuje také individuální trestní odpovědnost za zločiny spáchané v tak velkém rozsahu ruskými vojsky,“ konstatoval Lipavský. Připomněl, že Praha podporuje vyšetřování situace na Ukrajině Mezinárodním trestním soudem (ICC) a stojí za žádostí Ukrajiny o zahájení řízení u Mezinárodního soudního dvoru (ICJ) proti Ruské federaci na základě úmluvy o genocidě. Vyzval také ke zřízení zvláštního mezinárodního tribunálu, který bude stíhat zločin agrese spáchaný Putinovým Ruskem.

profimedia-0725007359 Jan Lipavský na zasedání Valného shromáždění OSN | zdroj: Profimedia

Zdroje: