Dnes je pondělí 17. června 2024., Svátek má Adolf
Počasí dnes 25°C Polojasno

Zelenskyj pozval na mírový summit do Švýcarska prezidenty USA a Číny

Zelenskyj pozval na mírový summit do Švýcarska prezidenty USA a Číny
Volodymyr Zelenskyj žádá NATO o stíhačky a tanky | zdroj: www.president.gov.ua

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes vyzval k účasti na červnovém mírovém summitu ve Švýcarsku prezidenty Spojených států Joe Bidena a Číny Si Ťin-pchinga. Video s výzvou v angličtině nahrál podle agentury Reuters ve vyhořelé charkovské tiskárně, která se ve čtvrtek stala terčem ruského útoku. USA se summitu zúčastní, řekl dnes podle agentury Reuters nejmenovaný americký činitel, který ovšem odmítl sdělit, kdo a na jaké úrovni z Washingtonu přijede.

Konference o míru na Ukrajině nedaleko Lucernu s účastí představitelů desítek zemí celého světa je plánována na 15. a 16. června. Zúčastní se i český prezident Petr Pavel. Cílem summitu je vypracovat mírový plán, který by byl posléze představen Rusku, které však do Švýcarska pozváno nebylo a celou akci zpochybňuje.

Zelenskyj řekl, že summit "ukáže, kdo ve světě skutečně chce konec války". "Apeluji na lídry světa, kteří stojí stále stranou globálního úsilí Globálního mírového summitu - prezidenta Bidena, lídra Spojených států, a prezidenta Sia, vůdce Číny," řekl Zelenskyj. "Prosím, ukažte své vůdcovství v prosazování míru - skutečného míru, a ne jen přestávky mezi útoky," vyzval prezident země, která už 27 měsíců čelí ruské agresi.

Ruské síly v posledních týdnech zaznamenaly určité úspěchy na bojišti a vystupňovaly vzdušné údery na ukrajinská města. Kyjev doufá, že summit ve Švýcarsku pomůže zesílit mezinárodní tlak na ruského prezidenta Vladimira Putina, píše Reuters.

Zdroje: