Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Zbraň je neškodná, řekli před tragickým incidentem Baldwinovi

Zbraň je neškodná, řekli před tragickým incidentem Baldwinovi
Alec Baldwin | zdroj: Profimedia

Americký herec Alec Baldwin před čtvrtečním tragickým incidentem při natáčení filmu Rust dostal od člena štábu informaci, že pistole, ze které bude střílet, není nebezpečná. Ukazují to zveřejněné záznamy vyšetřovatelů předložené soudu.

Zbraň ovšem obsahovala ostrý náboj a Baldwin jím nešťastnou náhodou zastřelil kameramanku Halynu Hutchinsovou a postřelil režiséra filmu Joela Souzu.

Deník Los Angeles Times popsal, že několik účastníků natáčení si předtím stěžovalo na pracovní podmínky včetně nedodržování bezpečnostních standardů.

Tím, kdo Baldwinovi střelnou zbraň před osudným momentem podal, byl zástupce režiséra Dave Halls. Údajně vyšel z budovy, ve které se v tu chvíli natáčelo, vzal rekvizitu z vozíku a následně oznámil, že pistole není nebezpečná. „Studená zbraň!“ vykřikl Halls ve filmařském slangu podle oficiálního záznamu.

V pistoli ovšem byl jeden ostrý náboj, uvedla později hollywoodská odborová organizace IATSE. Když Baldwin zmáčkl spoušť, zasáhl do hrudi 42letou kameramanku Halynu Hutchinsovou, která po převozu do nemocnice zraněním podlehla. V nemocnici skončil i 48letý režisér Joel Souza, který stál za Hutchinsovou, ten byl ale po ošetření ramene z péče lékařů propuštěn.

V prvním prohlášení od tragického incidentu dnes Souza vyjádřil hluboký smutek nad ztrátou kamarádky a kolegyně. „Byla laskavá, plná života a ohromně talentovaná,“ uvedl s tím, že mu Hutchinsová pomáhala se zlepšovat. Režisér tragický incident a svá zranění blíže nepopsal, poděkoval ale za všechny projevy laskavosti a nabídky pomoci.

Vyšetřovatelé následně vyslechli svědky i Baldwina, policie nicméně zatím nikoho nezatkla ani neobvinila. Nové informace o tragickém momentu byly zahrnuty v žádosti, kterou detektivové v souvislosti se střelbou předložili soudu v Santa Fe. Policie v ní podle zpravodajského webu BBC informuje, že si z místa činu odnesla zakrvácený Baldwinův kostým, munici, inkriminovanou zbraň a další rekvizity. Při čtvrtečním natáčení údajně byly připravené tři pistole a podle policie nebylo ihned jasné, kolik výstřelů na místě padlo.

Nezávislý western Rust se natáčel ve známé lokaci Bonanza Creek Ranch poblíž Santa Fe v Novém Mexiku. Nízkorozpočtová produkce už před smrtí kameramanky Hutchinsové narážela na problémy, uvádí s odvoláním na trojici informovaných zdrojů Los Angeles Times. Vícero členů štábu prý mělo výhrady vůči pracovním podmínkám a přístupu k bezpečnosti, přičemž nejméně jeden z kameramanů si údajně minulý víkend stěžoval na práci se zbraněmi.

Dva svědci deníku popsali incident z minulé soboty, kdy Baldwinův dublér vypálil dva výstřely, ačkoli byl rovněž předtím ujištěn, že pistole není nabitá. „Správně mělo následovat vyšetřování, jak se to stalo,“ uvedl jeden z nejmenovaných zdrojů. „Nekonal se žádný mítink k bezpečnosti. Nepřišlo žádné ujištění, že už se to znovu nestane. Jediné, co chtěli, bylo spěchat a spěchat a spěchat,“ dodal.

profimedia-0639316461 Bonanza Creek Ranch poblíž Santa Fe v Novém Mexiku, kde Alec Baldwin při natáčení nešťastnou náhodou zastřelil hlavní kameramanku a postřelil režiséra | zdroj: Profimedia

Rust je westernový snímek z pera režiséra Souzy, na kterém se jako koproducent podílí i Baldwin. Herec známý z filmů Manželství, Podnikavá dívka či Beetlejuice ve westernu obsadil roli psance Harlanda Rusta, který přispěchá na pomoc svému 13letému vnukovi odsouzenému na smrt. Příběh je zasazen do 80. let 19. století.

Třiašedesátiletý Baldwin na twitteru uvedl, že je v kontaktu s manželem Hutchinsové a že svůj šok a smutek nemůže popsat slovy. Filmařka ukrajinského původu dříve pracovala jako novinářka a filmovou školu v Los Angeles absolvovala před šesti lety.

Tragická smrt připomněla incident z roku 1993, kdy po zásahu ostrým nábojem z rekvizitní zbraně ve svých 28 letech zemřel herec Brandon Lee při natáčení thrilleru Vrána. 

Zdroje: