Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Zažili jste v práci diskriminaci? Nejste rozhodně sami

Zažili jste v práci diskriminaci? Nejste rozhodně sami
Diskriminaci na pracovišti zažili tři ze čtyř lidí. Ilustrační foto | zdroj: Profimedia

Tři ze čtyř lidí na vlastní kůži okusili diskriminaci na pracovišti, jak vyplývá z nejnovějšího průzkumu portálů Profesia.cz a i60.cz. Řada lidí se s tím setkala zprostředkovaně, až osm procent o tom například slyšelo od někoho, kdo to zažil. Pouhých 15 procent lidí s tímto problémem nemá žádnou zkušenost. 

Lidé nejčastěji uvádějí, že zažili věkovou diskriminaci (49 procent), což je alarmující. Respondenti zažili i diskriminaci kvůli dětem (10 procent), zdravotnímu stavu (sedm procent), rase (šest procent) nebo pohlaví (pět procent).

Profesia na partnerském portálu i60.cz, určeném pro aktivní ženy a muže zralého věku, zadala otázku, zda mají svůj podzim života spojený s prací. Každý pátý uvedl, že by rád pracoval na plný úvazek. Třetina by uvítala práci na zkrácený úvazek a 19 procent respondentů chce podnikat. Třetina se těší na klidné stáří.

"Polovina našich čtenářů by chtěla být zaměstnána. Jenže najít práci v předdůchodovém či důchodovém věku je velký problém," upozornil redakční manažer i60.cz Jan Raška.

Zajímavé je i srovnání výsledků aktivně hledajících práci na Profesia.cz s návštěvníky i60.cz, kteří jsou často v předdůchodovém nebo důchodovém věku.

Dvě třetiny dříve narozených uvedly, že se s diskriminací osobně nesetkaly. Dříve se diskriminovalo nejčastěji kvůli pohlaví (17 procent) nebo věku (13 procent). "Podobný podíl rodičů (osm procent) zažíval kvůli dětem stejné těžkosti jako dnes," dodala Kateřina Jaroňová z Profesia.cz.

Zdroje: