Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Zastavte vysílání dokumentu v České televizi! Proč by měl rektor ČVUT okamžitě složit funkci

Zastavte vysílání dokumentu v České televizi! Proč by měl rektor ČVUT okamžitě složit funkci
Slavnostní otevření Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT | zdroj: film A člověk stvořil robota

Pokud i vzdělaný, zkušený a moudrý člověk, jakým rektor slovutné ČVUT nepochybně je, žije v přesvědčení, že je normální tlačit na to, aby se nezávislá novinářská práce stáhla z vysílání jen proto, že se mu nelíbí její vyznění, je s touto společností opravdu něco dosti v nepořádku, píše Robert Břešťan na webu Hlídací pes. 

Zní to neuvěřitelně, ale je to tak: rektor Vojtěch Petráček svému podřízenému Vladimíru Maříkovi (v té době ještě řediteli Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT) tento nesplnitelný úkol zadal.

Dokazuje to tato pasáž veřejně dostupného dopisu podepsaného rektorem Petráčkem:

"Proto bych velmi důrazně doporučoval, aby k vysílání dokumentu nedošlo a chtěl bych Vás jako ředitele ústavu jako rektor požádat o zastavení vysílání, či přesněji řečeno Vám zastavení vysílání v zájmu ČVUT uložit. Jedna se o bytostný zájem vašeho ústavu i celé univerzity, za kterou nesu zodpovědnost. Celek ČVUT a pozitivní osud CIIRC má přednost před osobním zájmem!"

Podivný myšlenkový svět

Dokument "A člověk stvořil robota" byl v České televizi na ČT2 odvysílán dne 29. 5. 2018. Jde o časosběrný dokument "o výstavbě nové moderní budovy ČVUT a chytrých mozcích v ČR". K vidění je ZDE.

Na téma jako první upozornily Lidové noviny už na konci května, v pondělí 4. června ale rektor ředitele CIIRC odvolal, což vyvolalo v rámci ČVUT bouřlivé reakce.

Odvysíláním dokumentu, respektive svými výroky v něm, podle mínění rektora Petráčka profesor Mařík poškozuje dobré jméno ČVUT.

To, že na ČVUT nepanují mezi fakultami, rektorátem a novým institutem robotiky CIIRC ideální vztahy, není žádné tajemství, to ale není podstatou tohoto textu.

Jde o onen myšlenkový proces, který vedl k oficiálně vyslovenému zadání "zastavte vysílání". Rektor Petráček žije v podivném světě, kdy nařízení a tlak "shora" stačí k odstranění nepohodlného článku, nepříjemné reportáže, kritického dokumentu, případně dotěrného novináře. Což je ale svět, který do demokratické společnosti rozhodně nepatří.

Rektor přitom může mít klidně pravdu, když ve svém prohlášení k odvolání profesora Maříka píše, že film "byl výrazně neobjektivní". Doplňuje zde i to, že zvažuje podnět k radě pro vysílání a případné další právní kroky, protože "film dle řady názorů poškozuje obraz ČVUT".

Budiž, toto je možná cesta. Ať si rektor stěžuje, má na to právo, Rada ČT, případně RRTV jeho námitky jistě posoudí.

Jenže, jak správně píší zaměstnanci CIIRC, kteří proti odvolání svého šéfa protestují: příkaz k zastavení vysílání (v naštěstí stále ještě svobodné a nezávislé) České televizi, je "příkladem příkazu vedoucího, který není podřízeným splnitelný".

Ředitel Mařík logicky neměl šanci ovlivnit program veřejnoprávní televize. A neměl by jej mít ani kdokoli jiný. Ani rektor, ani politik, předseda vlády nebo prezident.

Mnohem fatálnější požadavek 

Kde je ve sporu mezi novým vedením ČVUT a CIIRC pravda, nevíme. Rektor Petráček je možná odborně mužem na svém místě, byl zvolen vloni koncem října Akademickým senátem nejtěsnější většinou 23 hlasů, a neměl zatím ještě mnoho šancí toho ve své nové funkci předvést.

Jenže v podobné pozici nejde jen o odbornost, ale i o jisté společenské postavení a vliv na veřejný život. Pokud Petráček vyčítá Maříkovi, že poškodil dobré jméno ČVUT svými výroky v "nechtěném" dokumentu, dopustil se sám rektor mnohem fatálnějšího prohřešku.

Člověk, který takto otevřeně vyzývá de facto k cenzuře, ovlivňování obsahu nezávislého média, který podřízené nutí, aby nechali stáhnout z vysílání kritický pořad (jakkoli je to nemožné), nemá ve význačné funkci rektora ČVUT co dělat.

Robert Břešťan pro Ústav nezávislé žurnalistiky 

Zdroje: