Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Zambie má nového prezidenta, vítězem voleb vyhlásili opozičního lídra Hichilemu

Zambie má nového prezidenta, vítězem voleb vyhlásili opozičního lídra Hichilemu
Lídr opozice Hichilema dokázal ve volbách porazit Edgara Lungua na třetí pokus, přičemž mu k vítězství stačilo první kolo | zdroj: Profimedia

Opoziční kandidát Hakainde Hichilema je vítězem prezidentských voleb v Zambii, oznámila dnes místní volební komise.

Země na jihu Afriky tak směřuje k výměně prezidenta po zhruba šesti a půl letech úřadování Edgara Lungua. Toho lídr opozice Hichilema dokázal ve volbách porazit na třetí pokus, přičemž mu k vítězství stačilo první kolo, informovaly agentury AFP a Reuters.

Voliči v Zambii šli k urnám ve čtvrtek a výsledkem je poměrně přesvědčivé vítězství 59letého kandidáta Jednotné strany pro národní rozvoj. Volební komise oznámila, že získal lehce přes 2,8 milionu hlasů, zatímco 64letého prezidenta volilo skoro o milion lidí méně. „Tudíž prohlašuji kandidáta Hichilemu za budoucího prezidenta Zambie,“ uvedl šéf volební komise Esau Chulu.

Někdejší ministr obrany Lungu a úspěšný podnikatel Hichilema proti sobě v prezidentských volbách stanuli už potřetí, přičemž v roce 2016 nynější vítěz prohrál o méně než 100 000 hlasů. Volby tehdy provázela tvrzení o manipulacích s výsledky, bez nichž se neobešlo ani letošní hlasování, tentokrát ovšem obvinění přichází z opačné strany. Prezident Lungu v sobotu volby označil za „nesvobodné a nespravedlivé“, dnes však oznámil, že se výsledkům voleb podřizuje.

„Uposlechnu ústavních ustanovení na poklidné předání moci. Tímto bych chtěl tedy pogratulovat mému bratrovi, zvolenému prezidentovi, jeho excelenci Hakaindemu Hichilemovi,“ uvedl Lungu v krátkém televizní proslovu.

Čtvrteční první kolo voleb přineslo silnou voličskou účast, neboť k urnám přišlo přes 70 procent ze zhruba sedmi milionů registrovaných voličů. Před pěti lety se do prezidentského hlasování zapojilo jen přibližně 56 procent voličů.

Zambie je podle agentura DPA považovaná za jednu z nejúspěšnějších afrických demokracií, neboť od roku 1990, kdy zde nastoupil politický systém s vícero stranami, země zažila několik pokojných předání moci.

Nové volby Zambii zastihly ve složité ekonomické situaci, země bohatá na měď se za vymáhání přísných protiepidemických restrikcí potýká s vážnou krizí. Hichilema, který před vstupem do politiky vedl účetnickou firmu, má v tomto směru před sebou nelehký úkol, píše Reuters.

Zdroje: