Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Brazilský prezident Bolsonaro bude vyšetřován kvůli výrokům o volebních podvodech

Brazilský prezident Bolsonaro bude vyšetřován kvůli výrokům o volebních podvodech
Bolsonaro na zprávu reagoval pohrůžkou, že by jeho odpověď na vyšetřování mohla překročit rámec ústavy | zdroj: Profimedia

Soudce nejvyššího brazilského soudu nařídil ve středu vyšetřování prezidenta země Jaira Bolsonara kvůli jeho výrokům o tom, že brazilský volební systém je náchylný k podvodům.

Soudce tak rozhodl na základě žádosti nejvyššího volebního soudu, který zahájení vyšetřování hlavy států oznámil v pondělí. Informovala o tom agentura AFP.

Vyšetřování se bude soustředit především na více než dvouhodinové vystoupení prezidenta, přenášené živě minulý týden na facebooku, během něhož prezident bez předložení důkazů tvrdil, že brazilský elektronický hlasovací mechanismus otevírá prostor volebním podvodům. Krajně pravicový lídr také silně kritizoval několik soudců nejvyššího soudu.

„Prezident za použití prostředků masové komunikace na sociálních sítích naznačil, že členové nejvyššího soudu se dopouštějí nezákonného jednání, aby poškodil soudní moc a ohrozil její nezávislost,“ uvedl soudce, který dnes nařídil vyšetřování.

Bolsonaro dnes na zprávu reagoval pohrůžkou, že by jeho odpověď na vyšetřování mohla překročit rámec ústavy. „Tohle vyšetřování není v mezích ústavy, takže protilék na to také není v mezích ústavy,“ prohlásil podle agentury Reuters bez dalšího upřesnění na sociálních sítích.

Očekává se, že se Bolsonaro ve volbách v roce 2022 bude snažit obhájit svůj prezidentský mandát. Bolsonarovi oponenti tvrdí, že se podobně jako bývalý americký prezident Donald Trump snaží zpochybnit legitimitu volebního systému své země pro případ, že ve volbách prohraje.

Bolsonarova popularita klesá, prezident je pod rostoucím tlakem také kvůli pandemii covidu-19. K pandemii přistupoval skepticky a odmítl zavedení přísnějších proticovidových opatření, aby se zamezilo šíření viru. Kvůli tomu následně čelil hromadným protestům.

Bolsonaro prohlásil, že příští rok nebudou žádné prezidentské volby, pokud nedojde k přepracování volebního systému. Bolsonarovi kritici tvrdí, že se prezident snaží zpochybnit volební systém, aby následně mohl zpochybňovat také výsledky voleb.

Zdroje:
ČTK, Al Jazeera