Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Zakoupením RWE Gas Storage se podle Fialy napravil dluh zanechaný minulými vládami

Zakoupením RWE Gas Storage se podle Fialy napravil dluh zanechaný minulými vládami
Jozef Síkela a Petr Fiala | zdroj: Petr Hloušek / Právo / Profimedia

Český stát koupil za 360 milionů eur (v přepočtu 8,8 miliardy korun) prostřednictvím společnosti ČEPS firmu RWE Gas Storage, která vlastnila a spravovala šest plynových zásobníků. Jejich kapacita odpovídá třetině roční spotřeby, řekl dnes na briefingu u Perné na Břeclavsku u jednoho ze šesti zásobníků premiér Petr Fiala (ODS).

Dosud šlo o dceřinou společnost německé energetické firmy RWE. Podle Fialy jde o jeden z několika kroků k větší energetické bezpečnosti Česka. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) uvedl, že aktuálně jsou zásobníky v Česku plné na 97 procent, přičemž žádný plyn už nepochází z Ruska.

Stát nekoupil pouze zásobníky, ale kompletní firmu s 250 zaměstnanci, která pravidelně dosahuje zisku. Podle Síkely jde o investici, která do budoucna zajistí nejen větší energetickou bezpečnost, ale i zisk. Objem zásobníků, které stát přebral, je 2,7 miliardy metrů krychlových. Největší podzemní zásobník z akvizice jsou Dolní Dunajovice, které mají kapacitu skoro miliardu metrů krychlových. Celková kapacita všech zásobníků v české plynárenské síti je 3,45 milionu metrů krychlových, zbylou část vlastní další energetické firmy v zemi.

„Nákup zásobníků plynu a zajištění jejich úplné kontroly ze strany státu je dalším konkrétním krokem v našem úsilí o restart Česka a jedná se o jednu ze šesti strategických investic. Pro vnitrozemské státy je přímý vliv na energetickou kritickou infrastrukturu klíčový. Jsem rád, že se nám podařilo úspěšně napravit další dluh, který zanechaly předchozí vlády,“ řekl Fiala. Přesně před rokem se Česku také podařilo získat kapacitu v terminálu na zkapalněný plyn v nizozemském přístavu Emshaven a vláda také jedná o stavbě nových plynovodů.

Intenzivní kroky k energetické bezpečnosti a nezávislosti na Rusku začala vláda dělat před více než rokem, kdy zahájilo Rusko agresi vůči Ukrajině. Do té doby bylo Česko závislé nejen na ruském plynu, ale i jaderném palivu a ropě. V případě plynu už se Česku podařilo od Ruska odstřihnout a pracuje i na dalších dvou surovinách. „Podařilo se nám dojednat rozšíření ropovodu TAL, díky kterému se budeme moct postupně odstřihnout od ruské ropy na přelomu let 2024 a 2025,“ řekl Fiala. Síkela doplnil, že teď už lze také říct, že Česko nebude jaderné palivo dovážet z Ruska a že se zároveň daří díky krokům současné vlády rozvíjet i obnovitelné zdroje. „Před dvěma lety rozvoj těchto zdrojů spíš skomíral,“ uvedl Síkela.

Energetická situace byla v Evropě před dvěma lety velmi dramatická a z různých důvodů ještě přes ruskou agresí výrazně rostly ceny elektřiny i plynu. Důsledkem byly také krachy některých obchodníků s energiemi. Válka na Ukrajině tuto situaci ještě eskalovala a nejkritičtější byla situace na trhu loni v létě. Cena energií se vyšplhala na burze extrémně vysoko a až poté začala postupně klesat, protože se ukázalo, že plynu má Evropa dostatek.

RWE Gas Storage CZ je se šesti zásobníky největším provozovatelem plynových zásobníků v Česku. V posledních třech letech podle dřívějších informací ministerstva průmyslu a obchodu společnost hospodařila se ziskem 1,91 miliardy korun, naposledy v roce 2022 zisk činil 363 milionů. Německá energetická firma RWE v minulosti o prodeji zásobníků jednala například s ČEZ nebo Energetickým průmyslovým holdingem (EPH) miliardáře Daniela Křetínského.

Akciová společnost ČEPS, kterou plně vlastní stát, působí jako výhradní provozovatel přenosové soustavy v Česku. Podle zprávy firmy z letošního jara ČEPS loni meziročně vzrostl zisk před zdaněním o 57 procent na 6,6 miliardy korun. korun. Celkové výnosy meziročně stouply o 98,3 miliardy na 173,7 miliardy.

Zdroje: