Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Žáci 1. stupně nejspíš 12. dubna půjdou do škol, plánuje se registrace k očkování pro lidi nad 65 let

Žáci 1. stupně nejspíš 12. dubna půjdou do škol, plánuje se registrace k očkování pro lidi nad 65 let
Od 12. dubna by se do škol měly vrátit děti z prvního stupně základních škol a předškoláci | zdroj: Profimedia

Od 12. dubna by se do škol měly vrátit děti z prvního stupně základních škol a předškoláci. Na prvním stupni ZŠ bude rotační výuka, třídy se budou střídat po týdnech. Na druhém stupni základních škol zůstane výuka na dálku.

Školáci budou dvakrát týdně testováni antigenními testy. Ve školách budou povinné roušky, v mateřských školách je děti nebudou muset nosit. Předškoláci budou maximálně v 15členných skupinách. O návrhu bude ještě v úterý jednat vláda, řekl dnes novinářům ministr školství Robert Plaga.

Ve středu po Velikonocích bude podle Plagy řečeno, jestli se školy otevřou ve všech okresech. Záležet bude na epidemické situaci. O tom, v kterých okresech se děti vrátí, rozhodne podle ministra zdravotnictví Jana Blatného reprodukční číslo. Pokud bude v okrese nad hodnotou jedna, což znamená růst epidemie, návrat se zřejmě o týden odloží.

V první fázi návratu dětí do škol po zmírnění epidemie koronaviru zůstanou v Česku na distanční výuce žáci druhého stupně základních škol, středoškoláci i vysokoškoláci. Ministerstvo školství nicméně plánuje umožnit dobrovolné konzultace žákům druhého stupně základních škol a středních škol, kteří mají problémy s prospěchem, ve skupinách do šesti studentů.

Na praktickou výuku a do laboratoří se budou moct studenti posledních ročníků vysokých škol podle ministra zřejmě vrátit 19. dubna. Rozhodne se o tom týden předem s ohledem na vývoj epidemie.

Podle Plagy není otevírání škol signálem k uvolňování opatření v dalších částech společnosti, otevření škol je celospolečenskou prioritou.

Registrace k očkování pro lidi nad 65 let

V polovině dubna plánuje ministerstvo zdravotnictví zahájit registraci k očkování proti covidu-19 pro lidi od 65 do 69 let. Původně měla začít už po Velikonocích. Ve středu 7. dubna se začnou hlásit k očkování lidé pracující v sociálních službách. Dostanou kódy od sociálních odborů krajských úřadů. Novinářům to dnes řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Podle denní zprávy o očkování bylo do středy podáno dosud 1,7 milionu dávek vakcíny. Zatím se očkují senioři nad 70 let, zdravotníci, klienti a zaměstnanci lůžkových sociálních zařízení, učitelé, vybraní zaměstnanci kritické infrastruktury a někteří chroničtí pacienti.

Jejich registrace byla umožněna od 24. března, lidem s vybranými diagnózami dávají kódy k očkování jejich lékaři, ambulantní specialisté. Podle Blatného tuto možnost využilo 90 000 z nich. Dnes získají možnost dát kód svým pacientům také někteří specialisté, kteří léčí děti. Vakcíny je možné podávat od 16 let, podle ministra je tak mohou dostat například mladiství s cukrovkou.

Začátkem tohoto týdne vládní rada pro zdravotní rizika podpořila posun druhé dávky vakcíny od firem Pfizer/BioNTech a Moderna na 42 dní od první dávky, dosud to bylo 21 a 28 dní. U vakcíny AstraZeneca zůstává 90 dní. Tento posun druhé dávky podle Blatného umožní dříve, než bylo dosud plánováno, podat první dávku vakcíny až 900 000 lidem. „Už dva týdny po podání první dávky se ochrana očkovaného blíží osmdesáti procentům,“ řekl ministr.

Za měsíc březen bylo podle Blatného dodáno do ČR 1,158 milionu dávek vakcín. Podle Blatného Česko využívá 95 procent všech dodaných dávek před novým závozem, je na šestém místě v EU. Podle očkovací strategie se v březnu počítalo s 903 000 dávkami. V dubnu pak strategie počítá s 1,45 milionu dávek. Z nich 500 000 má být od firmy AstraZeneca, která ale dosud dodávky často omezovala. V květnu a červnu se podle Blatného počítá s 3,5 milionu dávek vakcíny od firem Pfizer/BioNTech.

Zdroje: