Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Začarovaný kruh: Spousta mladých Španělů nestuduje ani nepracuje

Začarovaný kruh: Spousta mladých Španělů nestuduje ani nepracuje
Španělští studenti - ilustrační foto | zdroj: Profimedia

Španělsko má v Evropě již léta jeden z nejvyšších podílů mladých lidí ve věku 18 až 24 let, kteří nestudují ani nepracují. Čím to je?

Podle zprávy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Education at a Glance 2023 činí tento podíl 17 procent (průměr OECD je 15 procent). Procento mladých Evropanů, kteří nepracují ani nestudují, je podle webu Euronews vyšší spíše na jihu kontinentu, nejlépe na tom jsou v tomto ohledu naopak skandinávské země.

Španělsko má povinnou školní docházku pouze do 16 let; studenti často ukončí docházku předčasně a nemají pak dostatečné vzdělání. V zemi je přitom samo o sobě těžké najít práci. Většina nabídek vyžaduje zkušenosti, ale ty nelze získat bez pracovních příležitostí. Vzniká tak začarovaný kruh, v němž zůstávají nedostudovaní lidé bez práce.

„Příliš mnoho mladých lidí opouští školy. Španělsko má po Rumunsku druhý největší počet mladých lidí v EU, kteří předčasně ukončí školní docházku,“ potvrdil Nacho Sequeira, generální ředitel nadace Exit Foundation. „Ve Španělsku je realita taková, že mladý člověk do osmnácti let není nikde zaměstnán, tak proč ho tedy necháváme odejít ze školy v šestnácti?“ ptá se Sequeira.

Španělský případ je podle něj naprosto odlišný od jiných států, které mají podíl mladých lidí bez práce někdy dokonce i vyšší. V jejich případě totiž přibývá hlavně těch, které ukončí školu a skončí nezaměstnaní, protože si nechtějí práci hledat. V jihoevropské zemi však přibývá lidí, kteří zoufale práci hledají, ale nemají na ni potřebné vzdělání, tvrdí Sequeira.

Analytička Gara Rojasová je ale optimistická. Počet neaktivních obyvatel ve Španělsku totiž podle ní klesá od roku 2017, kdy se poprvé dostal pod dvacet procent. „Zda bude sestupný trend pokračovat i v budoucnu, se teprve uvidí,“ řekla.

Ve Španělsku je nestabilní trh práce a časté brzké ukončení vzdělávání, na severu se naopak na dokončení školní docházky zaměřují. „Severské země mají dlouhou tradici vzdělávacího systému druhých šancí,“ vysvětlil expert na vzdělávání Per Kornhall.

Tyto státy nabízejí mladým lidem možnost studovat i později a dohnat, co zmeškali v případě, že předčasně ukončili studium nebo měli špatné známky. Zvláštní pozornost studentům věnuje i Francie. „Pomáhá studentům v oblastech, kde dochází k většímu počtu výpadků, tím, že rozdělují třídy do menších skupin, aby všem mohli pomáhat individuálněji,“ řekla Rojasová a dodala, že kantoři vyučující ve třídách s větším rizikem předčasného ukončení studia berou vyšší mzdy.

Zdroje:
euronews.com