Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Záběry pro výstrahu: KLDR ukázala odsouzení dvou chlapců za sledování jihokorejské televize

Záběry pro výstrahu: KLDR ukázala odsouzení dvou chlapců za sledování jihokorejské televize
Veřejné oznámení výše trestu pro dva severokorejské chlapce za sledování jihokorejských pořadů | zdroj: SAND Institute

Britská zpravodajská společnost BBC dnes publikovala záběry, které podle ní pocházejí ze Severní Koreje a ukazují veřejné oznamování výše trestu pro dva šestnáctileté chlapce za sledování jihokorejských televizních pořadů. To je v totalitní KLDR zakázáno, stejně jako veškerá produkce jihokorejského zábavního průmyslu. Chlapci dostali 12 let nucených prací, uvádí BBC.

Na zveřejněných záběrech jsou vidět se spoutanýma rukama ve spodní části velkého amfiteátru, v jehož tribunách sedí stovky dětí. Před nimi je u stolů usazeno několik činitelů. Odsouzenou dvojici se šedými uniformami a oholenými hlavami někdo napomíná, že se „hluboce nezamysleli nad svými chybami“.

Podle BBC jde o vzácné záběry, které jsou pravděpodobně z roku 2022. Reportérům je poskytla organizace South and North Development, která spolupracuje se severokorejskými uprchlíky. Snímky byly podle informací BBC v Severní Koreji distribuovány s cílem utvrdit ideologickou výchovu a odradit občany od sledování videí, které severokorejský režim označuje za dekadentní.

Záběry z procesu doprovází komentář v duchu severokorejské státní propagandy. „Kultura prohnilého loutkového režimu se rozšířila i mezi náctileté,“ uvádí hlas v odkaze na Jižní Koreu. „Je jim jen 16 a zničili si svou vlastní budoucnost,“ pokračuje.

Za sledování či distribuci jihokorejské kultury hrozí od roku 2020 v KLDR i trest smrti.

Zdroje: