Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Za pět minut půlnoc. Merkelová a Hollande na poslední chvíli jednali s Putinem

Za pět minut půlnoc. Merkelová a Hollande na poslední chvíli jednali s Putinem
Po první části jednání se státníci krátce ukázali médiím, pak pokračovali v debatě za zavřenými dveřmi | zdroj: Isifa.com

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande jednali v Moskvě za zavřenými dveřmi s šéfem Kremlu Vladimirem Putinem. Jde o první bezprecedentní pokus Evropy o urovnání konfliktu za celou dobu války na východě Ukrajiny. A také nejspíš poslední pokus o odvrácení katastrofálního scénáře. 

Merkelová a Hollande přivezli do Moskvy mimo jiné plán na rozmístění kontingentu mírotvůrců na frontové linii, jak deníku Kommersant prozradil důvěrný vysoce postavený zdroj z kruhů evropské diplomacie. Tento nápad už podpořili ozbrojenci ze samozvaných východoukrajinských republik.

V mírovém kontingentu se přitom nesmí objevit Rusové, jak evropským státníkům vysvětlili v Kyjevě, kde jednali s ukrajinským prezidentem Porošenkem před cestou za Putinem.  

Žádný konkrétní výstup se po kyjevském jednání do médií nedostal. Porošenkův tiskový odbor jen konstatoval, že všem stranám jde o mírové řešení krize. Hollande a Merkelová to nekomentovali. 

Z toho, co Kommersantu prpozradil jeho důvěrný diplomatický zdroj, základem francouzsko-německé iniciativy je zastavení střelby za podmínky uznání současné územní situace, která se od podzimních minských dohod změnila. Ozbrojencům se podařilo po lednovém nástupu změnit frontovou linii ve svůj prospěch. 

Uznáním nových podmínek Evropa a Kyjev ustoupí povstalcům potažmo Moskvě, výměnou za to se ale od Ruska očekává záruka, že nástup povstaleckých jednotek bude ukončen. Tedy v podstatě, že skončí boje. Kyjev a Brusel nadále trvají na tom, že Rusko musí uznat územní celistvost Ukrajiny, za těchto podmínek jsou ale ochotny jednat o zvláštním statusu pro Donbas, kterým by mohla být autonomie. 

Cesta Merkelové a Hollanda do Kyjeva a pak do Moskvy je v každém případě mimořádným krokem, který jednoznačně hovoří o tom, že situace eskalovala na hranici únosnosti. V případě, že bude mírová německo-francouzská mise neúspěšná, může to vést k tragickému vývoji. Západ zatím pomáhá Ukrajině především finančně, jakmile jí ale začne dodávat letální prostředky, ozbrojený konflikt na Donbase přeroste v evropskou válku. 

zdroj: YouTube

Zdroje:
Vlastní, Kommersant