Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Předem ztracené referendum. Slováci rozhodují o tradiční rodině

Předem ztracené referendum. Slováci rozhodují o tradiční rodině
Liberalizace zákonů se po dnešním referendu neočekává. Pokud se dostaví dost voličů, tak spíše naopak | zdroj: Isifa.com

Slováci mohou až do dnešní 22. hodiny v referendu o ochraně tradiční rodiny rozhodovat mimo jiné o tom, zda budou moci adoptovat děti i páry stejného pohlaví. Aby bylo platné, musí dorazit minimálně polovina oprávněných voličů, což je nepravděpodobné.

Slováci hlasují o tom, jestli mají mít páry stejného pohlaví právo na manželství, adopci dětí a zda mohou školy vyžadovat po dětech účast i na hodinách sexuální výchovy – konkrétně o tom, zda jim to mají zákony zakázat. Odpověďmi ANO posvětí vládě přípravu zákonů, které by tato práva homosexuálním párům upřela.

Organizace Amnesty International proto varuje, že pokud by nakonec Slováci svým rozhodnutím posvětili radikalizaci zákonů o rodině, mohlo by to vést k porušení mezinárodních týkajících se lidských práv.

Otázky:

Souhlasíte s tím:

Aby se manželstvím nemohlo nazývat žádné jiné soužití osob, kromě svazku jednoho muže a jedné ženy?

Aby párům nebo skupinám osob stejného pohlaví nebylo umožněno osvojení (adopce) dětí a jejich následná výchova?

Aby školy nemohly vyžadovat účast dětí na vyučovaní v oblasti sexuální výchovy či eutanázie, pokud rodiče nebo děti samotné nesouhlasí s obsahem výuky?

"Pokud lidé v referendu odpovědí ano a na základě toho budou přijaty konkrétní zákony, podpoří Slovensko diskriminaci na základě sexuální orientace a podkope sexuální vzdělávání a výchovu společnosti," uvedla ředitelka slovenské pobočky Amnesty International Jana Malovičová.

Pokud se voliči k urnám nedostaví, dají v podstatě v prvních dvou bodech najevo souhlas se současnými zákony, které registrované partnerství neumožňují a adopce umožňují jen párům, ve výjimečných případech jednotlivcům. A u těch, kdo nakonec svůj hlas v referendu uplatní, se stejně v silně věřící zemi dají očekávat negativní názory na manželství i adopci.

Vyzval je k tomu tento týden ostatně i papež František. "Chci vyjádřit podporu církvi na Slovensku a povzbudit všechny v pokračování v zápase na obranu rodiny, životodárné buňky společnosti," cituje papežovo poselství slovenský deník sme.sk.

Krok směrem k liberalizaci současných zákonů a srovnání se s většinou států EU se tak příliš očekávat nedá. Už například loni dala slovenská vláda premiéra Roberta Fica jasně najevo, jak to s právy homosexuálů v rodinných otázkách vidí. Do Ústavy prosadila ustavení, že manželství se svazek muže a ženy. 

Zdroje:
Vlastní