Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Z recyklované odpadní vody se dá vyrobit pivo i splachovat toaleta, ukázal americký projekt

Z recyklované odpadní vody se dá vyrobit pivo i splachovat toaleta, ukázal americký projekt
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Pivo v těchto letních dnech bodne. Jak asi chutná tento oblíbený chmelový nápoj vyrobený z recyklované odpadní vody ze sprch, toalet nebo praček? Úplně stejně, ale navíc šetří pitnou vodou. Dali byste si takové pivo?

Sucho a nedostatek pitné vody je v Kalifornii dlouhodobým problémem, zvláště pak v posledních letech. Třebaže voda z nádrží rychle mizí a Kalifornie začíná připomínat saharskou poušť, lidé plýtvají vodou.

Sucho není ani zdaleka problém jenom v tomto americkém státě. Zásoby podzemní vody se tenčí ve většině evropských zemí v čele s Francií a Španělskem. Voda, kterou máme k dispozici, je navíc znečištěná. Jedinou cestou, jak tento problém vyřešit, je recyklace.

Očistu vody coby řešení demonstrovaly zábavnou formou, která potěší všechny pivaře, společnosti Epic Cleantec a Devil's Canyon Brewing Company. Uvnitř luxusní čtyřicetipatrové budovy v San Franciscu vyrábějí udržitelné pivo OneWater Brew.

K tomu používají podle televize CNN špinavou odpadní vodu ze sprch, van, umyvadel, praček či toalet. Voda prochází přes recyklační zařízení, v němž dochází k její mikrofiltraci membránami o tloušťce 0,04 mikrometru (asi 0,05 procenta tloušťky lidského vlasu).

A nakonec přichází na řadu to nejdůležitější - dezinfekce ultrafialovým světlem a chlórem (chlorování), díky čemuž je voda bezpečná k dalšímu použití. Zařízení s rozměry několika parkovacích míst je schopno recyklovat přes 28 tisíc litrů vody denně.

Jako jakékoliv jiné pivo

Pivo měl tu čest ochutnat i novinář deníku The Guardian Matthew Cantor. Podle jeho slov chutná stejně jako každé jiné pivo. Do prodeje však kvůli předpisům v Kalifornii, které zakazují komerční užití recyklované vody, nepůjde.

Jednalo se čistě o demonstraci využitelnosti recyklované vody ve velkých budovách, které spotřebují čtrnáct procent veškeré pitné a následně již nepoužité vody. Cílem projektu bylo na tento neduh upozornit.

Společnost Epic Cleantec dokáže se svým recyklačním systémem očistit a znovu použít 95 procent odpadní vody. „Chtěli jsme tím ukázat potenciál opětovného použití vody,“ vysvětlil generální ředitel Epic Cleantec Aaron Tartakovsky.

„Tato voda je dostatečně čistá k tomu, aby se z ní vyrobilo pivo i splachovaly toalety a zavlažovala krajina,“ okomentoval projekt Daniel McCurry, odborný asistent civilního a environmentálního inženýrství na Univerzitě Jižní Kalifornie.

Tartakovsky nevylučuje změnu v zákonech a povolení prodeje udržitelného piva někdy v budoucnu. Přístup k recyklované vodě se totiž mění, i když ji stále mnoho lidí považuje za nečistou, což popsal jako rozšířený „fuj“ efekt.

Recyklace vody kolem nás

Tartakovsky připomněl, že veškerá voda na Zemi je recyklovaná. „Vodu, kterou dnes pijeme, konzumovali před miliony let dinosauři,“ vysvětlil. Mnoho lidí si neuvědomuje, že pijeme vodu, která prošla čistírnami odpadních vod a nějaký čas se nacházela v jezerech či řekách.

V těchto takzvaných environmentálních náraznících byla tekutina ještě navíc očištěna přírodními procesy. Astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) zase pijí vodu recyklovanou z potu a vydechované vlhkosti.

Udržitelné pivo není novinkou, pokusil se o něj i kanadský pivovar Village Brewery ve spolupráci s vědci z University of Calgary a americkou společností věnující se vodním technologiím Xylem Technologies.

Voda prošla podle webu Big Thing ultrafiltrací, ozonací, dezinfekcí UV zářením a reverzní osmózou, což je jedna z nejpokročilejších filtračních metod čištění vody odstraňující až sto procent všech nečistot, a to bez použití chemických prostředků.

Německý pivovar Klosterbrauerei Neuzelle zase přišel na způsob, jak snížit emise z přepravy piva. Už žádné těžké sudy a láhve na silnicích. Vyvinul pivo v rozpustném prášku, které by uspokojilo kdejakého štamgasta, napsal web Interesting Engineering.

Zdroje: