Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Jak zůstat ve stáří fit? Není to jenom o fyzické aktivitě

Jak zůstat ve stáří fit? Není to jenom o fyzické aktivitě
Ilustrační foto | zdroj: Profimedia

Fyzická aktivita prodlužuje spolu s dobrou genetickou výbavou život a zlepšuje fyzické i mentální zdraví. Zapomínat však nesmíme ani na posilování duševní a emocionální kondice. Průběh našeho stárnutí totiž ovlivňují všechny tyto faktory.

Cvičení podle mnoha studií zpomaluje stárnutí a prodlužuje život. Čtyřiašedesátiletý Bill Dorfman pracuje na estetické stomatologii v jižní Kalifornii. Sám se přitom pyšní tím, že vypadá oproti svému skutečnému věku o několik let mladší. Připisuje to dobré genetické výbavě a pravidelnému cvičení. Na střední škole mu dávala zabrat gymnastika a plavání. Během studií stomatologie však šly sporty stranou a nahradily je bolesti. Tehdy si uvědomil, že opravdu není v dobré kondici. „Zjistil jsem, že čím více jsem cvičil, tím lépe jsem se cítil,“ přiznal Dorfman.

Mladý vzhled a dobrá kondice v pokročilém věku však není dána pouze fyzickou aktivitou. Dorfman dbá také na mysl a sociální návyky. Každý den hraje počítačovou slovní hru pro více hráčů Words With Friends, která mu pomáhá udržovat bystrou mysl. A pravidelně plánuje večeře se svými přáteli, žije tedy aktivním sociálním životem. Dorfmanův životní styl zdůrazňuje důležitost komplexního kondičního režimu zahrnujícího fyzickou aktivitu a posilování mentální a emocionální zdatnosti.

Síla těla i mysli

Fyzická aktivita souvisí s větší odolností těla vůči zraněním a rychlejší schopností se uzdravit. Cvičení prospívá i duševnímu zdraví a kondici mozku, napsal web Fortune, který shrnul čtyři body důležité pro celkové zdraví v pokročilém věku.

Dr. Kirk Erickson, který studuje u neziskové organizace AdventHealth plasticitu a modifikovatelnost mozkových systémů, zjistil, že fyzická aktivita je nejlepším způsobem, jak udržet mozek zdravý po celý život.

Během stárnutí se náš mozek, konkrétně hipokampus spojený s pamětí, zmenšuje. Cvičení může jeho rozměry nejen zachovat, ale i zvětšit. Čím dříve cvičit podle Ericksona začneme, tím lépe, přestože nikdy není pozdě. Výsledky poznáme tak, že si snáze vybavíme určité vzpomínky a informace a déle udržíme pozornost.

Dr. Garry Small, šéf psychiatrie ve společnosti Hackensack Meridian Health uvedl, že silový trénink zase pomáhá udržovat s postupujícím věkem svalovou hmotu. Posilování podle něj skutečně může vést k delšímu životu. Balanční cvičení zase může připravit na uklouznutí a pády, hlavní příčinu zranění osob starších 65 let. A Small také připomíná, že je důležité udržovat v kondici i mozek.

Mozku prozpívá například čtení článků a knih, hraní her, vyhledávání informací na internetu, věnování se různým koníčkům a denní snění. Každou chvíli navíc v životě čelíme stresu, který může naopak vést ke zdravotním problémům a rychlejšímu stárnutí. Podle Smalla stačí deset minut meditace denně. Vaše nálada se zlepší, stejně tak i vaše kognitivní agilita. Dojde k „přepojení“ mozku a posílení nervových okruhů. „Nemusíte zamířit do Nepálu nebo Indie, abyste mohli meditovat,“ připomněl Small.

Do společnosti a na kutě

Výrazný dopad na mentální zdraví má osamělost. Člověk je od přírody sociální tvor a izolace pro něj není přirozená. Americký chirurg Vivek Murthy nedávno hovořil o epidemii osamělosti. Ve společnosti je totiž stále rozšířenější. Situaci neprospěla ani izolace v době koronavirové pandemie. Nedávná studie přirovnala osamělost k vykouření patnácti cigaret denně. I jiné výzkumy ukazují, že osamělost zvyšuje a sociální spojení naopak snižuje rizika předčasné smrti.

Podle jedné práce, na kterou upozornil deník The Guardian, urychlují pocity osamělosti, beznaděje a neštěstí stárnutí více než kouření. Ze studie vyplynulo, že duševní zdraví je největším přispěvatelem ke zpomalení tempa stárnutí.

Každý se někdy cítí opuštěně. Důležité je vyhledávat společnost lidí a scházet se s přáteli nebo rodinou. V případě starších lidí to ale může být komplikovanější, například když jeden z manželského páru zemře. Pocit osamělosti se dostaví i v případě, že trpí jeden z manželů demencí, a podobný dopad může mít i odchod do důchodu či odstěhování dětí poté, co se dostaly na vysokou školu. Společnost ElliQ proto vyrábí robotické společníky pro stárnoucí dospělé.

Dalším klíčem k pevnému zdraví ve stáří je dobrý spánek. Nedostatek spánku zvyšuje rizika Alzheimerovy choroby, rakoviny a deprese. Spánek je zcela zásadní pro správné fungování našeho organismu a pro bystrou mysl. O problémech se spánkem u seniorů hovořil Dr. Jamie Zeitzer, poradce a vědecký recenzent časopisu Rise Science. Spánek je podle něj s přibývajícím věkem stále obtížnější. Výsledkem je, že senioři chodí spát později a vstávají dříve.

Jak totiž stárneme, vadí nám stále více věcí, jako je teplota nebo přílišný hluk. Rozhodit naši rutinu může pak podle Zeitzera večerní šálek oblíbené kávy. Kávu v pokročilém věku nedoporučuje pít v pozdních hodinách; co ale doporučuje, je regulace teploty v místnosti. A před ulehnutím do postele navrhuje se uklidnit. Přestože řada expertů nedoporučuje užívání elektroniky před spaním, sledování oblíbeného televizního pořadu může podle něj být užitečné, pokud se pak člověk cítí uvolněněji.

Zdroje: