Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Vztah Moskvy a EU v krizi. Europoslanci chtějí koordinované vypovídání ruských diplomatů

Vztah Moskvy a EU v krizi. Europoslanci chtějí koordinované vypovídání ruských diplomatů
Koordinované vypovídání ruských diplomatů navrhly hlavní politické skupiny v Evropském parlamentu před dnešní debatou se šéfem unijní diplomacie Josepem Borrellem | zdroj: Profimedia

Rusko vyhostí diplomaty z Estonska, Litvy, Lotyšska, a také tři pracovníky slovenského velvyslanectví v Moskvě. Europoslanci navrhují, aby země EU sáhly ke koordinovanému vypovídání ruských diplomatů.

Země Evropské unie by měly sáhnout ke koordinovanému vypovídání ruských diplomatů v reakci na kauzu Vrbětice a vyostřenou situaci mezi Českem a Ruskem. V návrhu europoslaneckého usnesení to před dnešní debatou se šéfem unijní diplomacie Josepem Borrellem požadují hlavní politické skupiny v Evropském parlamentu. Europoslanci navrhují rovněž odsoudit ruské hrozby vůči Česku či přijmout v souvislosti s agresivním chováním Moskvy proti Rusku další sankce.

„(Evropský parlament) odsuzuje pachatele ruských tajných služeb za explozi ve Vrběticích, která představuje porušení suverenity České republiky a je nepřijatelným aktem nepřátelství vůči členu EU; EP požaduje, aby byli pachatelé hnáni k odpovědnosti a byly odškodněny rodiny občanů, kteří při útoku v roce 2014 zahynuli,“ píše se v navrženém prohlášení. 

Česko v reakci na zjištění tajných služeb, že za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014 stála ruská vojenská rozvědka GRU, vyhostilo 18 ruských diplomatů. Protože Moskva odpověděla vypovězením 20 Čechů, rozhodla se česká vláda vyrovnat počty lidí na ambasádách obou stran a nařídit odchod dalších několika desítek Rusů. Na české kroky solidárně reagovalo vypovězením několika diplomatů například Slovensko, Rumunsko či pobaltské státy, Moskva dnes podle očekávání recipročně reagovala.

Europoslanci nyní navrhují, aby k tomuto kroku sáhla koordinovaně celá unie. Podobně evropské země postupovaly v roce 2018 na závěr britského vyšetřování, podle něhož byla ruská rozvědka i za otravou bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala v anglickém Salisbury.

„Rusko rozumí jedině síle, snahu o jednání si vykládá jako slabost. Proto se domnívám, že by členské státy EU měly po vzoru kauzy Skripal přistoupit ke koordinovanému vyhoštění ruských diplomatů,“ prohlásil český europoslanec Jiří Pospíšil z nejsilnější lidovecké skupiny. Návrh rezoluce, o němž bude EP v návaznosti na dnešní odpolední debatu hlasovat ve čtvrtek, má vedle lidovců i podporu socialistů, liberálů, zelených a konzervativců a proto velkou šanci na schválení.

„Jsem velmi ráda, že rezoluce vyjadřuje Česku plnou solidaritu a požaduje silná opatření evropských zemí v odpovědi na tento útok,“ prohlásila místopředsedkyně EP Dita Charanzová z frakce liberálů.

Solidaritu vyjádřili Česku ve společném prohlášení již minulý týden šéfové hlavních parlamentních skupin. Europarlament nyní zařadil projednání vrbětické kauzy a následné pře mezi Prahou a Moskvou do širší debaty o současném napětí mezi evropským blokem a Ruskem. V jejím rámci budou dnes poslanci hovořit také o věznění předáka ruské opozice Alexeje Navalného či o nedávných manévrech ruských vojenských sil u hranic s Ukrajinou.

V souvislosti se všemi zmíněnými body požaduje navrhovaná rezoluce přijetí cílených sankcí vůči oligarchům napojeným na Kreml. Evropský parlament k tomu vyzýval již v minulosti, unijní země však zatím nikdy nenašly potřebnou jednomyslnou shodu. EU tak zatím zákazem cest na své území a zmrazením majetku trestá pouze úředníky a politiky, což je například podle Navalného neúčinné.

Další vyhoštění diplomaté

Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo, že vyhošťuje diplomaty z Estonska, Litvy a Lotyšska v odvetě za to, že pobaltské země vypověděly ruské diplomaty v gestu solidarity s Českem. Z Ruska budou podle agentury TASS muset odjet také tři pracovníci slovenského velvyslanectví v Moskvě. Rusko podle agentury AFP vyhošťuje celkem sedm diplomatů - tři Slováky, dva Litevce a po jednom diplomatovi z Lotyšska a Estonska. Na opuštění země jim dalo týden.

„Velvyslanci Ľubomíru Rehákovi bylo řečeno, že rozhodnutí slovenských úřadů projevit pseudosolidaritu s Českem a jeho provokační protiruskou kampaní poškozuje tradičně přátelské rusko-slovenské vztahy a konstruktivní bilaterální spolupráci,“ uvedlo ministerstvo podle TASS.

Na znamení solidarity s Českem vypověděly minulý týden ruské diplomaty i Slovensko, Litva, Lotyšsko a Estonsko. Jejich velvyslance si na dnešek předvolalo ruské ministerstvo zahraničí. „Mohu říci jen to, že schůzka byla profesionální. Ruští kolegové vyplnili svůj úkol, my jsme je vyslechli a poskytli své vyjádření, a to bylo vše. Budeme své metropole informovat,“ řekl lotyšský velvyslanec po schůzce, která podle agentury TASS trvala přibližně 45 minut.

Zdroje:
ČTK, aktualne.cz