Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

NATO vyjádřilo Česku solidaritu, je znepokojeno destabilizačními aktivitami Ruska

NATO vyjádřilo Česku solidaritu, je znepokojeno destabilizačními aktivitami Ruska
NATO je podle společného prohlášení vážně znepokojeno destabilizačními aktivitami Ruska na území aliance (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Země Severoatlantické aliance dnes vyjádřily solidaritu Česku v souvislosti s výbuchem muničního skladu ve Vrběticích, za nímž podle zjištění českých tajných služeb byla ruská vojenská rozvědka GRU.

NATO je podle společného prohlášení vážně znepokojeno destabilizačními aktivitami Ruska na území aliance.

Zástupce členských zemí dnes o vývoji vyhroceného diplomatického sporu Prahy a Moskvy informoval nový český ministr zahraničí Jakub Kulhánek. Spojenci rovněž vyjádřili Česku účast v souvislosti s následky výbuchu, při němž v roce 2014 zemřeli dva lidé.

„Spojenci vyjadřují vážné znepokojení nad destabilizační činností, kterou Rusko nadále podniká v euroatlantickém prostoru včetně území aliance, a v plné solidaritě stojí za Českou republikou,“ uvedla v dnešním společném prohlášení Severoatlantická rada.

Česko kvůli výbuchu vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády, Rusko reagovalo vypovězením 20 Čechů z velvyslanectví v Moskvě. Kulhánek dal ve středu Rusku ultimátum, aby své kroky dnes vzalo zpět, jinak český ministr rozhodne o dalším snížení počtu pracovníků ruské ambasády v Praze tak, aby odpovídal stavu na českém velvyslanectví v Moskvě.

Českou žádostí o vyjádření solidarity v ostrém diplomatickém sporu s Ruskem se dnes zabývali velvyslanci členských zemí NATO. Český velvyslanec při NATO Jakub Landovský informoval kolegy o okolnostech roztržky již v úterý. Teprve dnes se však velvyslanci věci věnovali podrobněji.

Zdroje: