Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Vysoká škola jódlování

Vysoká škola jódlování
Festival jódlování v Interlakenu | zdroj: Profimedia

Ke studiu je zapotřebí leb ocelová a zadek olověný, říkával Komenský. Dlužno dodat, že někdy to chce i zlato v hrdle.

Alpské jódlování může našinci připadat legrační, stejně jako lédrhózny s padacím mostem a tralalák se štětkou, které si s tím nutně spojujeme. Ve skutečnosti jde o pěvecké umění, které zdaleka není jen výsadou Alp. A nově jej lze i studovat na vysoké škole.

Univerzita ve švýcarském Lucernu (Hochschule Luzern) nabízí magisterské studium v oboru lidová hudba. Od roku 2012 už jej úspěšně dokončilo několik desítek nadšenců. Hlavním oborem byly dosud nejen klasické hudební nástroje, ale i typické švýcarské lidové instrumenty, jako je hackbrett (cosi na způsob cimbálu) nebo schwyzerörgeli (varianta akordeonu). A od podzimu 2018 mohou zájemci zvolit i magisterské studium tradičního jódlování.

Jde o jedinečný počin v celém Švýcarsku, kde je lidová hudba nadále populární a její studium a zkoumání je jedním z významných oborů i na univerzitě v Lucernu. Šéf hudební katedry Michael Kaufmann proto říká, že vedle nabídky studia hudebních nástrojů bylo jódlování logickou volbou.

Lze namítnout, že bizarních studijních oborů existuje spousta. Jenom u nás si můžeme vybrat například trávníkářství, orální historii nebo rekreologii. Tak proč by někdo nemohl studovat nějakou další ptákovinu?

Kursy jódlování v německy mluvících zemích ale nejsou žádnou zvláštností. Podle expertů jde o tradiční zvukově vyjádřenou radost ze života, která kdysi sloužila jako prostředek dálkové horské komunikace, napodobující dorozumívání zvířat. Navíc nejde výlučně o alpské specifikum, formy jódlování se vyskytují ve Střední Asii, Laponsku, Africe, Amazonii či Severní Americe.

zdroj: https://www.youtube.com

Zdroje:
Vlastní