Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Proč vousy rostou jen mužům, a ne ženám?

Proč vousy rostou jen mužům, a ne ženám?
Přirozený výběr rozhodl o tom, že muži budou mít vousy | zdroj: Profimedia

Tuto hádanku se pokoušel rozlousknout už Charles Darwin. Teď předkládají pozoruhodnou teorii mužského ochlupení tváří biologové z Utažské univerzity.

Biologicky vzato, odpověď na otázku, proč mužům rostou vousy, známe dlouho. Jejich růst vyvolává hormon testosteron. Muži ho mají hromadu, zatímco ženy minimálně.

Jenže proč evoluce, potažmo 'matka příroda', chtěla, aby vousy narostly právě mužům, a ne ženám?

Že by byly praktické, to se říct nedá. Přitahují parazity, snadnou v nich uváznou kousky jídla a v létě se v nich potíte. A pokud v nich chcete vypadat k světu, vyžadují víc péče než každodenní dvě tři minuty holení dohladka.

Sám autor evoluční teorie Charles Darwin o vousech přemýšlel a přiklonil se ale k názoru, že slouží jako ozdoba. Jejím účelem je okouzlit nebo vzrušit opačné pohlaví.

Takový předpoklad však stojí na vratkých základech. Průzkumy mezi ženami naznačují, že jsou v názoru na vousy rozděleny zhruba fifty-fifty

profimedia-0330703409b Vážené dámy, který model je pro vás nejvíc sexy? (Účastníci finále soutěže o nejhezčí vousy a knír v alsaském Ungersheimu) | zdroj: Profimedia

Ženy a dívky se přiklánějí k vousáčům nebo holobrádkům spíš podle módního trendu. A ten momentálně velí spustit vousy, nasadit image drsného zálesáka a stát lumbersexuálem, tedy dřevorubcem se sex-appealem.

Přírodní ochrana

Tato rozpolcenost přiměla biology z Utažské univerzity ve městě Salt Lake hledat jiné vysvětlení toho, proč příroda nadělila mužům vousy. Našli ho po několikaměsíčním bádání a předložili pozoruhodnou teorii, kterou podložili neméně pozoruhodným experimentem.

Ethan Beseris a David Carrier se na věc podívali z mechanického hlediska a dospěli k hypotéze, že účelem vousů je poskytnout jejich majiteli, kterým byl lovec a bojovník, ochranu před údery a zraněními. Těm býval muž pochopitelně vystaven víc než žena.

"Vousy mohou fungovat podobně jako dlouhá hříva lva, sloužící k ochraně životně důležitých oblastí – krku a čelisti – před smrtelnými útoky," píšou vědci v úvodu ke studii, kterou zveřejnili v žurnálu Integrative Organismal Biology.

profimedia-0103091689 Lev a jeho hříva | zdroj: Profimedia

Biologové se rozhodli zjistit, zda a nakolik mohou vousy chránit tvář před údery. Požádali proto strojního inženýra Stevena Nalewaye, aby jim zkonstruoval zařízení, na kterém by mohli měřit množství pohlcené energie hladké a tváře a tváře porostlé hustým plnovousem.

Naleway jim připravil mechanismus připomínající buchar, na kterém potom biologové mohli bádat.

Samosebou, že Besseris a Carrier na akademické půdě nenašli dobrovolníka, který by se, byť pro vědu a lidské poznání, nechal mlátit. A tak neoholenou tvář imitovala tenká skopová kotleta potažená kůží a porostlá srstí. Oholená tvář byla napodobena kotletou s ostříhanou srstí.

Vousáč je odolnější

Během experimentu se vědci dobrali k poznatku, že zarostlá tvář může absorbovat až 37 procent energie úderu. Tento poznatek pokládají za důkaz přirozeného výběru ve prospěch růstu vousů. 

m_obaa005f1 Schéma pokusu, při kterém badatelé zjišťovali, kolik energie může pohltit tvář zarostlá plnovousem | zdroj: University of Utah

Jistě, experiment i samotná hypotéza mohou leckomu připadat, eufemicky řečeno, poněkud divoké. Stejně jako divoká zábava na poutích, kde si našinec svého času mohl zchladit žáhu na fackovacím panákovi.

Jenže jak pravil klasik, můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se s tím dá dělat.

Ať už má ovšem pravdu Darwin, který předpokládal, že vousy plní funkci mužné ozdoby, anebo Besseris s Carrierem, kteří pokládají zarostlou tvář za ochranu, dá se evoluční hádanka uzavřít smírně: Vousy na každý pád slouží mužům jako hříva lvům - jako mužná dekorace i biologický náhubek.

Zdroje:
Integrative Organismal Biology