Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Plast místo plechu: Nejstarší armáda světa bude mít vytištěné helmy

Plast místo plechu: Nejstarší armáda světa bude mít vytištěné helmy
Švýcarská garda na Svatopetrském náměstí v Římě | zdroj: Profimedia

Postávat v pálícím římském, potažmo vatikánském sluníčku není samo o sobě žádný med. Ale pokud při tom ještě máte na hlavě těžkou železnou helmu, v ruce starodávnou halapartnu a jste nacpaní do pestrobarevné historické uniformy, je to jen něco pro ostré hochy z papežské Švýcarské gardy. Ale i jim by se teď mohlo trochu ulevit.

Švýcarští gardisté se už více než 500 let ve Vatikánu starají o papežovu bezpečnost. A nechme na hlavě: jejich nynější přilby (moriony) jsou z plechu a je to poctivá ruční práce. Však také něco váží – bratru dvě kila. Svá nejlepší léta ale už mají za sebou, a tak se rozhodlo, že ty nové budou z plastu.

Ale nepůjde o jen tak nějaké pouťové kousky: Moriony budou vytištěné na 3D tiskárně. A kdo jiný by se měl výroby ujmout, než právě Švýcaři? Konkrétně firma 3D-Prototyp ze Stansu, která svůj model nedávno prezentovala na veletrhu AMX Expo v Lucernu.

I do Vatikánu zkrátka přichází inovace, modernizace, pokrok – a hlavně komfort. Černé helmy, které gardisté nosí při slavnostních příležitostech, nahradí tedy napříště plastové. Použitý materiál ASA (akrylonitril-styren-akryl) se ani na sluníčku nerozpálí tak, jako plech, je odolný vůči škrábancům a UV záření, helma je větraná a váží jen něco přes půl kila (konkrétně 570 gramů). Dalo by se tedy říct: Hlavu vzhůru, stráže!

profimedia-0368331767 Přílby pro Švýcarskou gardu z 3D tiskárny | zdroj: Profimedia

Pokud jde o design, moc se toho nemění. Po posouzení prvního prototypu přišel z Říma akorát požadavek, aby se na helmu natiskl erb papeže Julia II. Právě on požehnal 150 švýcarským žoldnéřům, když 22. ledna 1506 vstoupili do Vatikánu, a toto datum se považuje za vznik Švýcarské gardy – nejstarší a nejmenší armády na světě.

Plech patří do starého železa

Staré přilby už přece jen mají své roky, utrpěly sem tam nějaký ten šrám a ránu a několikrát se musely nechat vyklepat. V plastové variantě už žádná promáčknutí ani zohýbání nebudou. Výroba jedné plechové helmy navíc trvala zhruba 130 hodin, 3D tiskárna to zvládne asi za čtrnáct. Hotový výrobek pak už stačí jen obrousit a natřít matným lakem.

Firma byla výrobou prototypu pověřena loni v létě poté, co ji s Vatikánem kontaktoval jeden místní stavební inženýr. Konečná cena bude stanovena, až helmy půjdou do sériové výroby. Odhaduje se v přepočtu na sedmnáct až jednadvacet tisíc korun za kus.

I financování přitom bude netradiční. Firma nabízí formu sponzoringu zhruba ve stylu zvířat v zoo: Kdo zaplatí kompletní výrobu celé helmy, tomu se dostane cti, že na vnitřní straně krempy bude mít uvedeno své jméno. Vidět to ale moc nebude. První přilby by se měly představit už v květnu během slavnostní přísahy nových gardistů. Nakonec by mělo být vytištěno kolem stovky kusů.

Klobouk dolů, garda jde zkrátka s dobou. A její tvrdí hoši to budou mít zase o fous lehčí.

Kdo si nasadí vytištěné helmy?

Švýcarská garda plní funkci ochranky papeže a vatikánských ozbrojených sil. V současnosti má 110 členů z řad Švýcarů katolického vyznání, kteří "bohabojně, nezištně, udatně a věrně" slouží zástupci Boha na Zemi a v případě nutnosti jsou za papeže "připraveni položit i život."

Základními podmínkami přijetí do papežovy tělesné stráže je kromě toho bezvadná pověst, věk mezi 19 a 30 lety, výška nejméně 1,74 metru a úspěšné absolvování odborného vzdělání nebo střední školy a švýcarské prezenční služby. Gardisté absolvují tvrdý výcvik a musejí se také dobře orientovat ve vatikánském labyrintu chodeb, paláců, funkcí i institucí.

Švýcarská garda přitom nebyla jenom pro ozdobu. Při vyrabování Říma německými lancknechty v květnu 1527 zahynulo 147 gardistů, když chránili - a uchránili - prchajícího papeže Klementa VII. Poslední bojovou akcí vatikánské armády byla roku 1870 obrana před jednotkami Italského království.

zdroj: YouTube.com

Od prosazování papežovy moci přešla Švýcarská garda k obranné a dekorační funkci a dnes musí odolávat spíše už jen nájezdům turistů. Nenechme se ale zmást ceremoniálními zbraněmi, jako jsou halapartny, meče a šavle: garda má i moderní palné zbraně a v případě potřeby by jistě uměla pořádně kousnout. A klidně i v plastových helmách.

Zdroje:
Vlastní, Der Beobachter, 20min