Dnes je neděle 8. září 2024., Svátek má Mariana
Počasí dnes 17°C Polojasno

Výběr matrace: Jaká tvrdost je pro váš spánek ideální?

Výběr matrace: Jaká tvrdost je pro váš spánek ideální?
zdroj: Julia / stock.adobe.com

Při výběru nové matrace je jedním z nejdůležitějších parametrů tvrdost. Ta výrazně ovlivňuje, jak dobře se vám bude spát. Je důležité vybírat vždy individuálně – každému totiž může vyhovovat jiná tuhost, záleží na řadě faktorů.

Stupně tvrdosti

Tvrdost či tuhost matrace se označuje různě. Základem jsou čísla, kdy 1 je nejměkčí a 5 nejtvrdší. Někdy se však přidávají i písmena H, nebo T. Tento parametr vám napoví, co můžete od lůžka očekávat. Častou volbou je střední tvrdost (3), jelikož je poměrně univerzální a vyhoví tak většině lidí. Rozhodně však nemusí být ideální, proto se hodí znát tipy, které vám pomohou ke správnému výběru.

Tělesná hmotnost

Jednou z věcí, které vám při výběru pomohou, je vaše váha. Obecně totiž platí, že čím je člověk těžší, tím tvrdší by lůžko mělo být. Pro hmotnost mezi 70 až 100 kg je vhodná střední tuhost. Pokud je váha vyšší, lze zvolit i tvrdší matraci mezi 4-5. Ta zajistí optimální oporu páteři. Mějte ale na paměti, že jde pouze o orientační doporučení. Vliv totiž mají i další faktory, celý proces proto není až tak jednoduchý.

Ještě složitější to bývá u dvoulůžka. Pokud hledáte optimální řešení pro manželskou postel, je vhodné pořídit dvě matrace 90x200 centimetrů namísto jedné velké. Každý si tak může vybrat ideální tvrdost dle svých představ a potřeb.

Poloha při spaní

Dalším rozhodujícím faktorem je poloha při spaní. Ty se samozřejmě v průběhu noci střídají, ale většina z nás má jednu nejoblíbenější.

  • Pokud převážně spíte na boku, pak volte tvrdost 2-3.
  • Jestliže preferujete spát na zádech, volte klidně o něco tužší, tedy 3-4.
  • A pokud spíše hlavně na břiše, můžete sáhnout i po té nejtvrdší matraci pro správnou oporu.
  • Pokud víte, že polohy často střídáte, držte se střední tuhosti.

Nejlepším řešením je předem si vyzkoušet různé tuhosti na vlastní kůži. Poznáte tak, která varianta vám nejlépe vyhovuje. Je důležité, abyste při ležení cítili oporu páteře, a to od ramen až k bokům. Každý může tvrdost vnímat lehce odlišně – s vyšší váhou může i tvrdost 4 či 5 být pohodlná a příjemná.

Sdílení postele

Pokud máte jednolůžko, u matrace 90x200 cm není výběr tuhosti tak složitý – vybíráte totiž řešení pouze pro sebe. Ale u větších postelí to může být těžší. Pokud preferujete jednu společnou matraci, je vhodná o něco větší tvrdost. U příliš měkkých matrací se totiž snadno přenáší otřesy z různého vrtění a převalování se.

Středně tvrdé až tvrdé lůžko navíc oceníte i pokud máte děti nebo velké psy. Pokud s vámi sdílí postel, měkká matrace nemá potřebnou nosnost ani oporu.

Při výběru je třeba zvážit několik různých faktorů. Měkká postel může být pohodlná, ale ne vždy je vhodná. Mějte proto na paměti tyto tipy. A pokud stále váháte, vyrazte do kamenné prodejny vyzkoušet různé tuhosti.

Zdroje:
Inzerce