Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Hlavní nemocnice v Gaze přerušila činnost, dětem tu hrozí smrt, tvrdí Palestinci

Hlavní nemocnice v Gaze přerušila činnost, dětem tu hrozí smrt, tvrdí Palestinci
Nemocnice Šífa | zdroj: Profimedia

V důsledku výpadku dodávek elektrické energie hrozí smrt 39 dětem v nemocnici Šífa, největším lékařském zařízení v Pásmu Gazy. S odvoláním na ministerstvo zdravotnictví v Gaze, kde vládne palestinské hnutí Hamás, o tom dnes informovala agentura Reuters. Kvůli prudkým bojům ve svém okolí musela nemocnice přerušit činnost, dosud v ní podle palestinských úřadů zemřelo pět pacientů včetně nedonošeného dítěte.

Izrael provádí v Gaze vojenské operace v reakci na útok ze 7. října, při němž ozbrojenci Hamásu zaútočili na Izrael a zabili na 1200 lidí, převážně civilistů. Úřady v Gaze uvádějí, že při odvetných izraelských útocích od té doby zahynulo přes 11 000 Palestinců, včetně řady civilistů.

Podle Reuters ministerstvo zdravotnictví v Gaze rovněž oznámilo, že kvůli nedostatku paliva a tím i elektrického proudu je nemocnice Šífa nucena přerušit činnost.

„Situace je horší, než si kdokoliv dokáže představit. Jsme obklíčeni uvnitř zdravotnického komplexu Šífa a (izraelská) okupace se zaměřila na většinu budov uvnitř,“ řekl Reuters mluvčí ministerstva zdravotnictví v Gaze Ašraf Kidra. Jedno novorozeně podle něj již v důsledku přerušení dodávek proudu zemřelo v inkubátoru, kde je celkem 45 dětí. Podle dalšího z mluvčích ministerstva zdravotnictví v Gaze zemřelo v nemocnici Šífa v důsledku výpadku proudu z generátorů celkem pět lidí. Tvrzení z oblasti bojů nelze bezprostředně ověřit.

Původní informaci opřenou o sdělení palestinské ministryně zdravotnictví Maj Kajlové, že 39 dětí zemřelo v nemocnici v důsledku přerušení dodávek elektrické energie a také nedostatku kyslíku a léků, podle agentury Reuters později opravilo ministerstvo zdravotnictví v Gaze. Dětem podle něj smrt zatím pouze hrozí.

Izraelská armáda podle serveru stanice BBC uznala, že okolí nemocnice Šífa se stalo dějištěm prudkých bojů s ozbrojenci Hamásu. Nevládní organizace Lékaři bez hranic (MSF) na sociální síti X dnes v noci uvedla, že v posledních několika hodinách útoky na nemocnici Šífa „dramaticky zesílily“. Situaci označila za katastrofální.

Izraelská armáda tvrdí, že Hamás používá civilisty jako živé štíty a ukrývá v budovách nemocnic v Gaze a pod nimi svoji infrastrukturu. Podle ní je to také případ nemocnice Šífa, kde se nachází velicí středisko. Hamás i personál nemocnice tato tvrzení odmítají.

V posledních týdnech se v areálu nemocnice ukrývaly tisíce civilistů, ale mnozí z nich v pátek uprchli poté, co při ostřelování zemřel jeden člověk a několik dalších bylo zraněno. Podle svědků, na které se odvolává agentura AP, stále v areálu nemocnice zůstávají tisíce lidí.

Premiér Benjamin Netanjahu dnes řekl, že odpovědnost za případné škody způsobené civilistům nese Hamás. Zatímco Izrael vyzývá civilisty, aby opustili bojové oblasti, „Hamás dělá vše pro to, aby jim v odchodu zabránil“, dodal podle agentury AP Netanjahu.

Izraelská armáda dnes podle serveru The Times of Israel uvedla, že zabila velitele Hamásu, který podle ní bránil zhruba tisícovce civilistů v odchodu z jedné z dalších nemocnic v Gaze a ukrýval se spolu se svými bojovníky v přilehlé škole.

Izrael čelí mezinárodnímu tlaku, aby pozastavil boje a umožnil distribuci pomoci civilistům na obléhaném území. Zatím však souhlasil pouze s krátkými denními pauzami, během nichž mohou civilisté opustit oblast bojů na severu Gazy a vydat se pěšky na jih. Od doby, kdy byly evakuační přestávky minulý týden poprvé vyhlášeny, podle pozorovatelů OSN uprchlo na jih Pásma Gazy více než 150 000 civilistů. Další desítky tisíc lidí však v severní Gaze zůstávají.

Zdroje: