Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Vrbětice 2014: Po výbuchu

Vrbětice 2014: Po výbuchu
Pyrotechnik na místě výbuchu ve Vrběticích | zdroj: Profimedia

O podezření na zapojení ruské tajné služby GRU do výbuchů informoval premiér Andrej Babiš spolu s ministrem vnitra Janem Hamáčkem v sobotu večer. Za výbuchem mají být dva ruští agenti.

Česká republika v reakci rozhodla o vyhoštění 18 pracovníků ruského velvyslanectví v Praze, kteří byli identifikováni jako členové ruských zpravodajských služeb.

výbuch ve Vrběticích Dýmový „hřib“ byl vidět z radnice města Valašské Klobouky | zdroj: Zdeněk Němec / MAFRA / Profimedia výbuch ve Vrběticích V areálu explodovalo několik desítek tun munice | zdroj: Zdeněk Němec / MAFRA / Profimedia

Oba agenti ruské vojenské tajné služby GRU jsou také podezřelí z otravy bývalého ruského agenta Sergeje Skripala ve Velké Británii. Některá média uvedla, že cílem útoku byla munice, která měla být dodána na Ukrajinu nebo do Sýrie.

výbuch ve Vrběticích Odvoz munice Odvoz zbylé munice z areálu ve Vrběticích na Zlínsku | zdroj: Luděk Ovesný / MAFRA / Profimedia výbuch ve Vrběticích Obrněné vozidlo hasičů v areálu skladu ve Vrběticích | zdroj: Zdeněk Němec / MAFRA / Profimedia

Vicepremiér potvrdil, že ruští agenti Alexandr Miškin a Anatolij Čepigov se o sklad munice a zbraní ve Vrběticích zajímali. Reagoval tak na informace, že oba muži údajně sklad navštívili den před prvním výbuchem 16. října, který byl ale podle ministra neplánovaný a stál životy dva zaměstnance areálu.

výbuch ve Vrběticích Policie monitorovala místo výbuchu bývalého muničního skladu | zdroj: Zdeněk Němec / MAFRA / Profimedia výbuch ve Vrběticích Z tiskové konference k situaci v muničním skladu, na snímku tehdejší ministr obrany Martin Stropnický | zdroj: Zdeněk Němec / MAFRA / Profimedia

Druhý výbuch se odehrál 3. prosince a měl nastat až po pravděpodobném odvozu zbraní a munice do Bulharska. „Je pravděpodobné, že ten druhý výbuch nastal v situaci, která byla plánována,“ řekl Hamáček. Česko podle něj asi po Rusku nebude požadovat náhradu miliardové škody, které výbuchy ve Vrběticích způsobily.

výbuch ve Vrběticích Armádní posily dorazily 15. prosince do Haluzic a Vrbětic | zdroj: Zdeněk Němec / MAFRA / Profimedia výbuch ve Vrběticích České bezpečnostní složky mají podezření, že do ničivého výbuchu muničního areálu byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby | zdroj: Zdeněk Němec / MAFRA / Profimedia

Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Oba sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Munice uložená v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena.

výbuch ve Vrběticích Petice a protest proti muničním skladům ve Vrběticích | zdroj: Luděk Ovesný / MAFRA / Profimedia výbuch ve Vrběticích Do řešení události se postupně zapojovaly další složky včetně příslušníků vojenské policie a policejních pyrotechniků | zdroj: Zdeněk Němec / MAFRA / Profimedia výbuch ve Vrběticích Tehdejší ministr vnitra Milan Chovanec a tehdejší ministr financí Andrej Babiš vystoupili 7. března na tiskové konferenci ve Vrběticích | zdroj: Profimedia

Podle serveru Seznam.Zprávy se ruská rozvědka GRU zaměřila na Vrbětice kvůli válce v Sýrii, kam měla údajně z vrbětického skladu směřovat munice. Podle vyšetřovatelů mohlo jít o sabotáž, aby ze skladu nemohla munice putovat k Američanům, kteří tak chtěli pomoci povstalcům v Sýrii bojujícím proti prezidentovi Bašáru Asadovi. Rusové naopak Asadův režim podporovali.

Oba muži se podle NCOZ v ČR pohybovali od 11. do 16. října 2014. Prokazovali se ruskými pasy se jmény Alexandr Petrov a Ruslan Boširov, následně pasem Moldavska na jméno Nicolai Popa a pasem Tádžikistánu na jméno Ruslan Tabarov. Mužům stejného vzezření s pasy na jména Petrov a Boširov připisuje Británie útok jedem novičok na Skripala. Média tyto muže identifikovala jako agenty vojenské tajné služby GRU Alexandra Miškina a Anatolije Čepigu. Rusko podíl na útoku na Skripala odmítlo.

Zdroje: