Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Borrell: Evropská unie stojí jednotně a solidárně za Českem, společná reakce ale nebude

Borrell: Evropská unie stojí jednotně a solidárně za Českem, společná reakce ale nebude
Evropská unie stojí jednotně a solidárně za Českou republikou, prohlásil šéf unijní diplomacie Borrell | zdroj: Profimedia

Evropská unie stojí jednotně a solidárně za Českou republikou, která vypověděla 18 ruských diplomatů kvůli podezření na zapojení Ruska do výbuchu v muničním skladu ve Vrběticích z roku 2014.

Po dnešním jednání ministrů zahraničí členských zemí to řekl šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Země EU se ale postup Česka nechystají koordinovaně podpořit, Praha o to ani nepožádala, dodal Borrell.

Vicepremiér Jan Hamáček ale dnes ČTK sdělil, že na jednání ministrů zahraničí EU požádal o projevení solidarity skrze evropské či národní prohlášení. Přímou podporu během jednání dali Česku najevo například ministři zahraničí Slovenska, Rakouska či Bulharska.

Vicepremiér a pověřený ministr zahraničí Hamáček dopoledne kolegy z ostatních 26 unijních zemí informoval o vývoji nevídané diplomatické rozepře, v níž Rusko na vyhoštění 18 svých lidí z ambasády v Praze reagovalo vypovězením 20 pracovníků českého velvyslanectví v Moskvě.

Šéf unijní diplomacie Borrell po jednání řekl, že Praha nepožádala o to, aby země EU koordinovaně podpořily postup České republiky. Hamáček dnes odpoledne ČTK sdělil, že na jednání ministrů požádal o projevení solidarity skrze evropské či národní prohlášení nebo možné vyhoštění důstojníků ruských zpravodajských služeb z evropského území.

„Evropská unie stojí jednotně a solidárně za Českou republikou,“ prohlásil Borrell. Koordinované vypovídání diplomatů, které následovalo například po otravě dvojitého agenta Sergeje Skripala ruskými zpravodajci v Británii, ale momentálně není na pořadu dne. „Může se to ale změnit,“ dodal Borrell.

Podporu dávali Česku najevo také ministři. „Informace, které přicházejí z České republiky v souvislosti s explozí v bezprostřední blízkosti slovenských hranic, jsou bezprecedentní,“ uvedl slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok, který na videokonferenci Českou republiku podpořil. Bratislava je podle něj znepokojena tím, že jsou čeští občané vystaveni „aktivitám, které mají zásadní dopad na jejich bezpečnost“. Korčok také zdůraznil význam, který má v této souvislosti dlouhodobá spolupráce tajných služeb unijních zemí.

Také šéf rakouské diplomacie Alexander Schallenberg podle agentury APA uvedl, že je třeba „vyslat jasný signál solidarity s Českem“.

Slovinské ministerstvo zahraničí uvedlo, že na začátku dnešního jednání všichni ministři dali najevo plnou solidaritu s Českem v souvislosti s „aktivitami ruských tajných služeb na jeho území v roce 2014“. Tehdy při zmíněném výbuchu muničního skladu u moravské vesnice Vrbětice zemřeli dva lidé.

Bulharská ministryně Ekaterina Zacharievová nabídla Česku pomoc tamních bezpečnostních složek při vyšetřování případu. „Narušení (české) svrchovanosti Ruskem je naprosto nepřijatelné,“ uvedla na twitteru ministryně.

Právě do Bulharska měla patrně zamířit část munice z vrbětického skladu a ruští zpravodajci se podle médií zřejmě snažili o to, aby jedna ze dvou explozí nastala až v Bulharsku.

Zdroje: