Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

Volodymyr Zelenskyj zavítal mezi vojáky bojující u Bachmutu a odsoudil útok v Záporoží

Volodymyr Zelenskyj zavítal mezi vojáky bojující u Bachmutu a odsoudil útok v Záporoží
Volodymyr Zelenskyj navštívil vojáky bojující u Bachmutu | zdroj: www.president.gov.ua

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes navštívil vojáky na přední bojové linii poblíž ukrajinského Bachmutu, který Ukrajina už měsíce brání proti intenzivním ruským útokům. Zelenskyj o své cestě informoval v příspěvku na sociálních sítích, v němž také ocenil hrdinství ukrajinských bojovníků. Na twitteru upozornil na útok v Záporoží, kde ruská raketa zasáhla panelový dům. Útok si podle prvních zpráv vyžádal nejméně jednoho mrtvého a 25 zraněných.

Prezidentská kancelář zveřejnila fotografie, na nichž si ukrajinští obránci se Zelenským pořizují snímky. Návštěva Zelenského na přední linii následuje několik dní poté, co se ruský prezident Vladimir Putin vydal o víkendu do Mariupolu, který loni na jaře po měsících bojů ovládla ruská armáda.

„Jsem poctěn, že tu dnes mohu být, abych vyznamenal naše hrdiny. Abych jim potřásl rukou a poděkoval jim, že brání suverenitu naší země. Sláva všem, kdo bojují za Ukrajinu!“ prohlásil Zelenskyj.

Ukrajinský prezident navštívil vojáky přímo v Bachmutu v prosinci. Kreml na jeho cestu reagoval prohlášením, že také Putin byl v „zóně bojových operací“, a to několik dní dříve, důkazy pro své tvrzení ale tehdy nenabídl.

Britská rozvědka dnes ve svém pravidelném hodnocení situace na ukrajinském bojišti prohlásila, že ruské síly zřejmě ztrácí u Bachmutu sílu. Město na ukrajinském Donbasu se Rusové snaží dobýt od loňského června.

Zelenskyj zároveň odsoudil dnešní útok v Záporoží, kde podle ukrajinských představitelů ruská raketa zasáhla panelový dům. Anatolij Kurtjev ze záporožské radnice informoval, že útok si vyžádal život jednoho člověka. Dalších 25 lidí je podle něj v nemocnici, z toho tři ve vážném stavu. „Rezidenční oblast, kde žijí obyčejní lidé s dětmi, je pod palbou. Nesmí se to stát prostě dalším dnem na Ukrajině nebo kdekoli jinde na světě. Svět potřebuje větší jednotu a odhodlání porazit ruský teror rychleji a ochránit životy,“ podtrhl Zelenskyj. 

V úterý Zelenskyj prohlásil, že navrhl Číně, aby se připojila k ukrajinskému návrhu na ukončení války na Ukrajině. Odpověď ale dosud nedostal.

Zdroje: