Dnes je sobota 26. října 2024., Svátek má Erik
Počasí dnes 9°C Zataženo

Vládní kampaň Moje vlajka má podpořit hrdost na Českou republiku

Vládní kampaň Moje vlajka má podpořit hrdost na Českou republiku
zdroj: Profimedia

Komunikační kampaň Moje vlajka, kterou u příležitosti nadcházející výročí vzniku Československa připravil odbor strategické komunikace úřadu vlády, má za cíl podpořit hrdost občanů na jejich vlast.

Lidé či instituce mohou fotografie a videa s vlajkou z různých míst sdílet na sociálních sítích s hashtagem #mojevlajka, uvedl úřad vlády v dnešní tiskové zprávě. Právě českou vlajku vnímají autoři kampaně jako klíčový symbol národní hrdosti a svornosti.

Kampaň má podle nich ukázat, že Česko je krásná a sebevědomá země, v níž stojí za to žít. "Strategická komunikace bude propagovat hodnoty, na nichž stojí Česká republika. Právě ty reprezentuje česká vlajka. Ta proto patří do rukou patriotů, pro něž je slovy Masaryka vlastenectví láskou k vlastní zemi, ne nenávistí vůči jiným," uvedl vládní koordinátor strategické komunikace Otakar Foltýn.

Do kampaně se zapojily státní instituce, města, Česká centra i česká velvyslanectví po celém světě. Ambasády sdílejí fotografie a videa z míst, kde působí, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (nestr.)

Součástí akce je hra - organizátoři na zajímavá místa doma i zahraničí rozmístili několik desítek krabiček s českou vlajkou a odznaky se symbolem akce. Lidé je najdou podle připravené mapy.

Úřad vlády v pondělí 28. října při dnu otevřených dveří Strakovy akademie nabídne návštěvníkům pamětní knihu, kam mohou napsat své přání republice. Můžou se také vyfotit se státní vlajkou a odnést si odznak se symbolem oslav. Večer se budova Strakovy akademie rozzáří v barvách české trikolory.

Foltýn už dříve řekl, že zatímco se zpočátku byla hlavním tématem jeho činnosti bezpečnost či boj proti dezinformacím, nyní se chce zaměřit na témata založená na pozitivních hodnotách. K výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy připravil jeho odbor na úřadu vlády komunikační kampaň Můj 68. Na událostech srpna 1968 připomněla hodnotu svobody i aktuální dění na Ukrajině.

Bývalého náčelníka Vojenské policie Foltýna vláda jmenovala do funkce na konci května. Některé jeho výroky, například ostrá kritika podporovatelů režimu Vladimíra Putina, vyvolaly kontroverze.

Zdroje: