Dnes je středa 1. května 2024.
Počasí dnes 21°C Polojasno

Vláda schválila 211 milionů zdravotním ústavům na pokuty a 919 milionů soudům na odměny

Vláda schválila 211 milionů zdravotním ústavům na pokuty a 919 milionů soudům na odměny
zdroj: Profimedia

Vláda schválila provozní příspěvek 211 milionů korun pro Zdravotní ústav v Ostravě a Zdravotní ústav v Ústí nad Labem, aby mohly uhradit pokuty a penále po kontrolách Nejvyššího kontrolního úřadu, finančního úřadu a ministerstva zdravotnictví. Vyplývá to ze schválených výsledků dnešního jednání vlády.

Pokuty byly za nedostatky v nákupech z let 2017 až 2019, stály i místo tehdejšího ředitele ústavu v Ostravě. Příspěvkové organizace státu si podle zákona nesmějí na úhradu odvodů a penále za porušení rozpočtové kázně vzít půjčku nebo úvěr.

„Zaplacený odvod a penále za porušení rozpočtové kázně se stanou příjmem státního rozpočtu, a toto opatření je tak rozpočtově neutrální,“ uvedl na dotaz ČTK mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Peníze ministerstvo zdravotnictví žádá z rozpočtové kapitoly všeobecná pokladní správa.

Nákupy ústavů v letech 2017 až 2019 přesáhly 1,3 miliardy korun a byly v nich vážné nedostatky. Ústavy u 70 procent kontrolovaných nákupů nepostupovaly podle zákona o zadávání veřejných zakázek. Při zveřejnění výsledků kontrol v roce 2021 Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) kritizoval i ministerstvo zdravotnictví, že výdaje nedostatečně kontrolovalo. Podal také oznámení příslušným finančním úřadům.

Jeden z ústavů například podle NKÚ kupoval pravidelně stejné zboží, jako jsou diagnostika, kultivační média či chemikálie za více než 122,5 milionu korun, jen na základě objednávek. Nevypsal veřejnou zakázku v zadávacím řízení podle zákona. U nákupů u zakázek malého rozsahu za více než 31 milionů korun ústavy nepostupovaly transparentně nebo diskriminovaly svým postupem další dodavatele.

Zdravotní ústavy jsou příspěvkovými organizacemi ministerstva zdravotnictví a poskytují například laboratorní služby ve zdravotní péči i ochraně životního prostředí nebo očkování. Ústavy v roce 2012 prošly reorganizací. Existují tak dva zdravotní ústavy se sídlem v Ústí nad Labem a v Ostravě, které poskytují své služby na pracovištích i v dalších krajích.

Ústavy v kontrolovaných letech hospodařily se ztrátou, podle NKÚ i kvůli nezvyšovanému provoznímu příspěvku ministerstva a způsobu úhrad objednaných výkonů od zdravotních pojišťoven. Už po první části kontrole v roce 2018 musel skončit tehdejší ředitel Zdravotního ústavu v Ostravě Petr Hapala, přičemž ve funkci ho nahradil Eduard Ježo. V současné době je podle webů ústavů ředitelem obou. Ministerstvo po kontrolách uvedlo, že jeho úkolem bude především napravit pochybení zjištěná NKÚ.

Soudy dostanou 919 milionů na odměny advokátů či znalců

Soudy dostanou další peníze ve výši 919 milionů korun na odměny advokátů ex offo, znalců, tlumočníků a exekutorů. Vláda dnes schválila navýšení rozpočtu ministerstva spravedlnosti, informoval resort na twitteru.

Podle ministerstva mají soudy k dispozici aktuálně 516 milionů korun na úhradu provozních a mandatorních výdajů, což zahrnuje odměny advokátů ex offo, znalců, tlumočníků a exekutorů, či na náklady na zvýšené energie. „Jen z položky určené na odměny advokátů ex offo, znalců, tlumočníků a exekutorů je možno v současné době čerpat více než 70 milionů korun,“ poznamenal úřad.

V červenci pak úřad připravil návrh na posílení rozpočtu ministerstva, který dnes vláda schválila. Soudy tak podle resortu dostanou další peníze na úhradu odměn ve výši 919 milionů korun.

Zdroje: