Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Vláda podpořila Pecinův návrh boje proti terorismu

Vláda podpořila Pecinův návrh boje proti terorismu
zdroj: tisková zpráva

Ministr vnitra Martin Pecina plánuje efektivnější boj s terorismem a také lepší integraci cizinců v České republice. Vláda jeho návrhu dala zelenou.

Vláda v pondělí schválila dokument o plnění úkolů, jež vyplývají z plánu boje proti terorismu. Podle ministra vnitra Martina Pecijny je předpis klíčovým nástrojem pro efektvní boj s terorismem a zintenzivnění komunikace mezi finančními institucemi a pověřenými orgány státní správy.

Kabinet se tak shodl na Strategii boje proti terorismu pro roky 2010-12 a také na dokumentu s návrhem dalšího postupu, který vyplývá z akčího plánu boje proti terorismu.

Plán má přinést komplexní pohled na danou oblast

"Důvodem pro navržená opatření je získat komplexní pohled na danou oblast, neboť dosud se otázka zkvalitňování komunikace s finančním sektorem omezovala pouze na oblast boje proti financování terorismu a přípravu trestního řízení," uvedl Pecina a dodal, že další aspekty problému byly spíše opomíjeny.

Podle plánu by měl ministr vnitra předložit do konce roku analýzu, jež zhodnotí dopad systému datových schránek na efektivnější komunikaci s finančním sektorem. Úkol dostal také ministr financí.

Tomu se ukládá, aby do poloviny příštího roku zpracoval a předložil vládě technicko-ekonomickou studii, která navrhne konkrétní způsoby pro zefektivnění systému bezpečného zjišťování informací ze sektoru financí.

Kabinet souhlasí i s postupy pro integraci cizinců

Vláda v pondělí schválila také zprávu o uskutečnění Koncepce integrace cizinců v roce 2009. "Cílem politiky integrace cizinců bude zejména podpora nekonfliktních vztahů cizinců a majoritní společnosti a integrace zaměřená na děti a mládež z řad migrantů," řekl Pecina a připomněl, že mezi hlavní nástroje integrační politiky patří vytváření sítě integračních center a monitoring postavení cizinců. Dodal, že pro letošní rok ministerstvo vyčlenilo na integraci 25 milionů korun.

                                                                                                                              www.parlamentnilisty.cz