Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

Video s ´vyhozenými do povětří´ zajistilo 10:10 publicitu, ale odlákalo sponzory

Video s ´vyhozenými do povětří´ zajistilo 10:10 publicitu, ale odlákalo sponzory
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

„Mladý a kreativní“ tým 10:10 vytvořil v rámci kampaně za snižování emisí uhlíku a proti změnám klimatu zábavné, leč velmi kontroverzní video.

Díky videu, za nímž stojí autor Černé Zmije či komedie Čtyři svatby a jeden pohřeb scénarista a režisér Richard Curtis, si autoři kampaně zajistili nevídanou publicitu, na druhou stranu ovšem přišli o významné sponzory.

Ruce pryč od nich dalo Sony, jehož zástupce video doslova pobouřilo, z přehledu partnerů zmizela i Kyocera či 350.org. 

Jste proti snižování emisí? Nevadí, ale budete vyhozeni do vzduchu

Sony zabouchlo dveře ke spolupráci s 10:10 po zveřejnění reklamního klipu. Každému, kdo nesouhlasí se snižováním emisí uhlíku o 10 procent, je v něm nejprve oznámeno, že takový postoj je v pořádku a že jde o jeho svobodnou volbu, aby byl následně ´vyhozen do povětří´ prostým stisknutím červeného tlačítka.

Odnese to nejen bývalý známý fotbalista David Ginola nebo herečka Gillian Anderson, ale například i školní děti, které s úsměvem „pošle na onen svět“ jejich vlastní učitelka. Sony zareagovalo tak, že je krvavé video nechutné a zároveň „ill-conceived“.

Sony: Video ohrožuje naši práci na snižování emisí

Pro někoho hrůzný, pro někoho zábavný klip končí titulkem „Snižte vypouštěné emise uhlíku o deset procent. Žádný tlak“. Po rozsáhlé stížnosti byla kampaň minulý týden stažena a autoři projektu si posypali hlavu popelem. Sony už se ale zpět nevrátí. Video bylo prý spuštěno bez jeho vědomí či zapojení - a od kampaně tak odstoupilo. O publicitu má už ale 10:10 postaráno.

"Také jsme přesvědčeni, že toto video ohrožuje práci tisíce lidí, škol, úřadů a mnoho firem, z nichž jednou je Sony, kteří podporují dlouhodobé cíle hnutí a kteří se aktivně podílejí na snížení emisí uhlíku," doplnila ještě firma v rozhořčené reakci.

Projekt má mnoho podporovatelů a významných sponzorů včetně společnosti O2. Její zástupci informovali, že byla 10:10 ve svém rozhodování naprosto nezávislá a že oni sami měli nulovou kontrolu nad obsahem kampaní.

VIDEOKLIP si můžete prohlédnout ZDE