Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Vegetariáni mají podle studie menší riziko infarktu i dalších srdečních chorob

Vegetariáni mají podle studie menší riziko infarktu i dalších srdečních chorob
Bezmasá strava (ilustrační foto) | zdroj: ThinkStock

Nová studie vědců z University of Oxford potvrdila, že vyřazení masa z jídelníčku může mít pozitivní vliv na stav srdce. Srdeční choroby jsou přitom jednou z nejčastějších zdravotních komplikací lidí v západní civilizaci. Zprávu přinesla na svých stránkách BBC.

Závěry pro studii byly vyvozeny z jedenácti let trvajícího pozorování skupiny téměř 45 000 lidí, mezi nimiž byli vegetariáni i lidé stravující se podle běžné diety. Publikovány byly v American Journal of Clinical Nutrition. Statistické výsledky prokázaly, že vegetariáni ze sledované skupiny měli o 32% menší riziko smrti nebo potřeby ošetření v souvislosti se srdečním onemocněním. Vysvětlení se podle vědců nachází především v tom, že díky bezmasé stravě měli vegetariáni nižší hladinu cholesterolu, vyrovnaný krevní tlak a lepší předpoklady k zachování vhodné tělesné hmotnosti.

Vědci však ve své zprávě upozorňují také na to, že zvolení vegetariánské stravy samo o sobě nemusí k dobrému stavu srdce vést v každém případě. I pro vegetariány totiž existuje mnoho tučných a solených potravin neživočišného původu. Pokud si tedy přejete jíst zdravou vegetariánskou stravu, je zejména ze začátku nutné plánování jídla věnovat dostatek času a pamatovat na doplnění vitaminů a minerálů, které jste předtím získávali z masa.

Zdroje:
bbc.co.uk