Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Varování sociologa vládě: Zdražování rozšíří chudobu. A bude dědičná

Varování sociologa vládě: Zdražování rozšíří chudobu. A bude dědičná
zdroj: Mediafax

Od příštího roku dojde v České republice ke zdražování takřka všeho. Zvýší se cena dálničních známek, zvýší se DPH na potraviny, učebnice, léky a další věci, které jsou ve snížené sazbě daně z přidané hodnoty.

Mimo to se ministr financí chystá i na živnostníky. Trnem v oku jsou mu údajně vysoké paušály, které snižují výnos do státního rozpočtu.

Společně s vysokou cenou pohonných hmot lze proto očekávat zdražení téměř ve všech sférách běžného života občanů.

Přitom příjmy obyvatel této republiky rostou podstatně pomaleji, než výdaje a podle ekonoma Informačního institutu Pavla Kohouta zbývá lidem stále méně volných peněz. Zprávu, že příjmy rostou jen málo či minimálně, zato výdaje prakticky každý měsíc, potvrdily i výpočty Informačního institutu. Náklady na potraviny a bydlení pohlcují podle těchto zpráv s každým rokem stále větší část příjmů. A to ještě nedopadly finanční „úspory", které na tuto zem pro příští rok uvalila, a možná ještě uvalí česká vláda.

Také podle agentury STEM „negativní ekonomická očekávání vývoje do příštího roku přetrvávají". Skoro dvě třetiny (65 %) lidí očekává zhoršení všeobecné ekonomické situace v zemi. Pro vyváženost dodejme, že zlepšení očekává 12 % občanů. U vlastní domácnosti očekává zhoršení finanční situace 55 procent občanů v souvislosti s chystanými opatřeními. Ve zlepšení stále věří pouhých 8 procent.

Celý článek na ParlamentniListy.cz