Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 8°C Polojasno

Komunista proti soudruhovi. Filip chce zakázat Štěpánovu KSČ

Komunista proti soudruhovi. Filip chce zakázat Štěpánovu KSČ
zdroj: tisková zpráva

Čistě účelový tah k odvedení pozornosti. Tak hodnotí politolog Josef Mlejnek pokus kabinetu Petra Nečase, respektive některých členů koaliční TOP 09 o pozastavení činnosti KSČM. Proti němu se ozval i předseda zmíněné strany Vojtěch Filip.

Ten prozměnu nechápe, proč chce vláda zakazovat zrovna jeho partaj, když v Česku legálně působí i KSČ bývalého prominenta předlistopadového režimu Miroslava Štěpána.

Společenskou nebezpečnost Štěpánových komunistů považuje Mlejnek za mimořádně nízkou, jde podle něj o bezvýznamný spolek příznivců minulého režimu. Jenže o společenské nebezpečnosti se podle politologa nedá hovořit ani v případě KSČM. "Nechápu, o co se chtějí lidé okolo Jaromíra Štětiny a Stanislava Polčáka (senátor, respektive poslanec TOP 09) opřít. Vláda si k pokusu o pozastavení činnosti komunistů vybrala ten nejméně vhodný termín. V posledních letech čeští komunisté naopak velice zmírnili ve svých výrocích," uvedl pro ParlamentníListy.cz Mlejnek.


Komunisté prý v poslední době hodně zmírnili

Skutečným důvodem, proč se kabinet nyní snaží komunistům zkomplikovat jejich existenci, je údajně snaha odvést pozornost médií jinam. "Vláda má problémy s rozpočtem i s reformami, proto se snaží zaujmout zejména pravicového voliče a vytvořit u něj dojem, že dělá prospěšnou věc tím, že chce dostat stranu s názvem "komunistická" z české politické scény,"říká politolog.

KSČM prý nyní naopak hledá cestu ke spolupráci s ČSSD. A to se odráží i v rétorice jejích stranických špiček. Vedení komunistů má podle Mlejnka sledovat tento trend zejména v posledních dvou letech, kdy před volbami do Poslanecké sněmovny v květnu 2010 Vojtěch Filip předpokládal vítězství ČSSD a připravoval se tak na možnou povolební spolupráci obou levicových stran. "Komunisté dnes v podstatě jsou takovou levicovější ČSSD," míní Mlejnek.


Semelová? Magnet na starší voliče

Poslankyně Marta Semelová, kterou v únoru 2011 při projednávání Zákona o třetím odboji proslavil výrok o nutnosti ocenit spíše hrdinné pohraničníky, než jejich oběti, je podle Mlejnka i v řadách poslaneckého klubu komunistů spíše levicovým extrémem. "Já bych řekl, že oni ji používají spíše na udržení té starší voličské základny, než k tomu, aby hlásala jejich ideologii. To lze pozorovat i na té ceremonii u hrobu Klamenta Gottwalda při příležitosti výročí vzniku KSČ. Z těch významnějších členů strany tam byla snad jediná," připomíná pro ParlamentníListy.cz politolog.

Na Filipovu argumentaci, že jeho strana není jediná, kdo používá kritizovaný výraz, reagoval pro ParlamentníListy.cz i poslanec Polčák. "Já jsem stanovy KSČ Miroslava Štěpána nečetl. To, že hovoří o marxistickém světovém názoru ještě není nic proti ničemu. U KSČM je problém v tom, že se ve stanovách hlásí k revolučnímu odkazu Února 1948. Pokud by i Štěpánovi komunisté splňovali kritéria k pozastavení činnosti, lze se k tomu kdykoliv vrátit. Takže všeho dočasu," řekl ParlamentnímListům.cz Polčák.

Filip: My jsme se omluvili, Štěpán na těch 40 let navazuje

Podle lídra KSČM Vojtěcha Filipa v ČR působí nejméně tři politické subjekty používající název komunistická. "Kromě jednoho malého hnutí na Ostravsku jde o KSČ Miroslava Štěpána. Ten navíc tvrdí, že navazuje na tradice KSČ v předlistopadovém období. My narozdíl od něj říkáme, že jsme kritičtí k minulosti. Pokud chtějí zaútočit na nás, tak tomu přestávám rozumět," říká Filip pro ParlamentníListy.cz.

Obviňovat KSČM za to, že se neomluvila za čtyřicet let komunistického režimu je prý absurdní. Jeho komunisté se prý nebojí obrátit k předlistopadové historii, ale také převzali omluvu mimořádného sjezdu KSČ, který proběhl koncem roku 1989. "Působíme na české politické scéně dvacet let. Vládu v jejím úsilí nás zakázat upřímně nechápu a opakuji, že jde o amatérismus, kdy Nečasův kabinet nerespektuje názor odborníků. Jde jen o útok na opozici z pochopitelných důvodů. Vláda se bojí a chce svůj strach z levice přenést na občany," tvrdí předseda KSČM.

S nápadem pokusit se o zákaz KSČM přišla již před lety skupina senátorů okolo Jaromíra Štětiny. Věci se z pohledu původních navrhovatelů posunuly dopředu v momentě, kdy v únoru při projednávání Zákona o třetím odboj nastoupili za řečnický pult ve sněmovně poslanci KSČM Miroslav Grebeníček a Marta Semelová. Zejména věta Semelové, podle níž je na místě ocenit spíš hrdinné pohraničníky než jejich oběti, vyvolala takový negativní ohlas, že si původní Štětinův plán vzala za vlastní vládní TOP 09.