Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 3°C Oblačno

V pátek přibylo v Česku 13 029 případů covidu

V pátek přibylo v Česku 13 029 případů covidu
Pražský protest proti vládním proticovidovým opatřením | zdroj: Profimedia

V pátek přibylo v Česku 13 029 potvrzených případů nemoci covid-19, proti čtvrtku jich bylo zhruba o 1800 méně. S nákazou se teď v zemi potýká 132 725 lidí, což je dosud nejvíce. V nemocnicích je 7249 lidí s covidem, z toho 1108 ve vážném stavu.

Od březnového začátku epidemie odhalily testy v Česku 822 716 pozitivních případů koronaviru, celkem zemřelo 12 978 nakažených. 

Laboratoře od března dosud zpracovaly 4,042 milionu PCR testů. V pátek jich bylo 37 149, pozitivních bylo kolem 35 procent z nich. Vedle toho laboratoře vyhodnotily v pátek i 25 978 antigenních testů, kterých tak od listopadu zpracovaly přes milion.

V současnosti platí v zemi nejpřísnější opatření proti šíření covidu-19 a vzhledem k aktuální situaci vláda podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) zatím neuvažuje o jejich zmírnění. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek v pátek uvedl, že o tomto víkendu by se ale měla současná opatření projevit na počtech denních případů.

Epidemický index PES je nyní na 87 bodech, v předchozí tři dny jeho hodnota činila 86 bodů. Důvodem nárůstu hodnoty PES bylo zvýšení zjednodušeného reprodukčního čísla, které udává průměrný počet nakažených koronavirem od jednoho pozitivně testovaného, ze čtvrtečních 1,11 na pátečních 1,2.

Desítky lidí protestovaly proti vládním opatřením

Desítky lidí v pátek odpoledne na demonstraci v Praze zpochybňovaly vládní opatření proti šíření koronaviru, výsledky amerických prezidentských voleb a okolnosti úmrtí bývalého slovenského policejního prezidenta Milana Lučanského. Jejich průvod prošel z Václavského náměstí před americké velvyslanectví na Malé Straně a pak ke slovenské ambasádě v Bubenči. Akce je už několikátou demonstrací, která požaduje konec protiepidemických opatření.

Zhruba padesátka lidí nejdříve na Václavském náměstí vyslechla víc než hodinové pásmo proslovů, ve kterých mluvčí kritizovali vládní omezení zavedená proti epidemii covidu-19 a také očkování proti této nemoci, někteří zpochybňovali samotnou existenci koronaviru. Několik z nich mělo v Davidově šesticípé hvězdě, kterou nacisté označovali židovské obyvatele, napsáno "Neočkovaný".

Demonstrující také vyjadřovali podporu končícímu americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, listopadové volby podle nich prohrál, protože byly zfalšované. Zpochybňovali také, že nedávná smrt vazebně stíhaného bývalého slovenského policejního prezidenta Lučanského byla sebevraždou.

Rakousko obnovuje kontroly na hranicích s ČR a Slovenskem

Kvůli vysokému výskytu koronavirových infekcí v České republice a na Slovensku obnovuje Rakousko od páteční půlnoci kontroly na hranicích s oběma zeměmi a nahazuje jimi dosavadní mobilní kontroly ve vnitrozemí. Menší hraniční přechody jsou uzavřeny.

Cestující do Rakouska z České republiky a Slovenska musejí nadále podepisovat prohlášení, že se uchýlí do karantény, jinak jim může být vstup zamítnut. Pro pendlery a nákladní dopravu ale platí výjimky. Pendleři nepotřebují negativní test ani nemusejí projít karanténou. Musejí však při příjezdu prokázat, že mají v Rakousku zaměstnavatele.

Podle informací českého ministerstva zahraničí platí povinnost 10denní karantény od 19. prosince i tehdy, pokud cestovatel předloží negativní test na covid-19. Izolaci lze předčasně ukončit podstoupením PCR testu s negativním výsledkem. Tento test je přitom možné provést nejdříve pátý den po vstupu do Rakouska.

Zdroje: