Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Vláda prodloužila čas na přiznání silniční daně, chystá kompenzace pro skiareály

Vláda prodloužila čas na přiznání silniční daně, chystá kompenzace pro skiareály
Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček | zdroj: Úřad vlády ČR

Přiznání k dani nemovitých věcí a daně silniční bude možné bez sankcí podat do 1. dubna místo 1. února. Stejně tak bude možné až do 1. dubna zaplatit bez sankcí silniční daň za loňský rok. Termín zaplacení daně z nemovitých věcí zůstal beze změny, je totiž standardně do 1. června.

Posunutí termínů v souvislosti s pandemií koronaviru schválila na mimořádném jednání vláda. Na tiskové konferenci o tom informoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Vláda také rozhodla, že stávající protiepidemická opatření budou prodloužena nejméně do 22. ledna.

Cílem je podle ministerstva financí v souvislosti s pandemií omezit osobní návštěvy finančních úřadů i pošt. "Odložení povinnosti podat přiznání k silniční dani a dani z nemovitých věcí o dva měsíce do konce března považuji v této situaci za nezbytné. Obě tyto daně se totiž často vyřizují v papírové podobě s aktivní pomocí pracovníků finančních úřadů," uvedla v tiskové zprávě ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Ministerstvo k faktickému prodloužení přistoupilo prominutím příslušenství daně z nemovitých věcí i daně silniční. Již před Vánoci vláda rozhodla, že podnikatelům postiženým pandemií ministerstvo financí odloží díky prominutí úroků z prodlení automaticky všechny úhrady DPH do 16. srpna 2021. Zároveň do 15. dubna úřad promine zálohy na silniční daň. Dále MF odpustí správní poplatky, například za žádost o prominutí úroku z prodlení a posečkání nebo žádost o vrácení daně při dovozu a prominutí celního nedoplatku.

Skiareály zůstanou zavřené, vláda připraví kompenzace

Lyžařská střediska zůstanou nadále uzavřena, vláda rozhodla o prodloužení stávajících protiepidemických opatření do 22. ledna. Nebude však zamezen příjezd ke skiareálům, jak to zavedlo například Německo. Ministr Havlíček připravuje speciální program kompenzací pro lyžařské areály. V pondělí by ho chtěl představit vládě.

Havlíček se pokoušel vládě navrhnout variantu, aby se skiareály za určitého systému a podmínek mohly otevřít, respektuje ale rozhodnutí nařízení neuvolňovat, řekl. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) uvedl, že fungování lyžařských areálů nepodpoří s tím, že zimní střediska nejsou rozhodně místem, kde by byl omezen sociální kontakt. Střediska mohla být v zimní sezoně zatím otevřena od 18. do 26. prosince.

Provozovatelé skiareálů a zástupci cestovního ruchu ve středeční výzvě vládě požádali o pomoc se zajištěním bezpečnosti na sjezdovkách, kterou sami při omezeném nebo nulovém provozu garantovat nedokážou. Zástupci kabinetu se k tomuto problému nevyjádřili. "Nepůjdeme cestou německou, která nejenom že zavřela areály, ale dokonce s ohledem na to, co by hrozilo podobně třeba jako v České republice, ještě zamezila příjezd k těm areálům. Chceme, aby turisté nebo ti, kteří se tam chovají korektně, měli možnost tam dojet, aby měli možnost tam alespoň nějakým elementárním způsobem vyplnit svůj volný čas v rámci pobytu v přírodě," uvedl Havlíček.

V ČR je podle Havlíčka 450 skiareálů, z toho 150 větších. Svou činností do rozpočtu přinášejí 13 miliard korun ročně, obslouží 2,5 milionu lyžařů a zaměstnávají 45 000 lidí. "Provozovatelé skiareálů jsou v naprosto specifické situaci, oni mají možnost provozovat areály v jednotkách měsíců, ne-li dokonce týdnů v roce. Musí tím pádem pokrýt náklady na celý rok z toho, co vydělají v těchto dnech," uvedl Havlíček.

Ztráta lyžařských areálů do 10. ledna bude podle Asociace horských středisek činit miliardu až 1,2 miliardy korun.

Náhrady pro skiareály budou dle nákladu, nebo sedaček

Po jednání, kterého se účastnili premiér Andrej Babiš (ANO), ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a zástupci profesních organizací, řekl Havlíček novinářům, že kompenzace pro uzavřené skiareály se budou počítat buď přes náklady, nebo sedačky lanovek, podobně jako v programu COVID bus.

V případě nákladového režimu by podle Havlíčka mohla lyžařská střediska získat kompenzaci 65 procent provozních nákladů. Počítá se s tím, že mohou čerpat pomoc z programu na podporu zaměstnanosti Antivirus, měla by být také zahrnuta do programu COVID nájemné. Z těchto dvou programů by podle ministra mohli provozovatelé zimních středisek získat 15 procent nákladů, nový program by pokrýval dalších 50 procent.

V případě výpočtu na základě sedaček na lanovkách a vlecích se podle Havlíčka ještě diskutuje o konkrétním systému i finančním obnosu, který by musel být vynaložen. Mělo by to podle něj být kolem jedné miliardy korun. Nechtěl ale o konkrétní částce zatím spekulovat.

Součástí dohody o kompenzacích bude podle Havlíčka i to, že provozovatelé skiareálů dohlédnou na dodržování hygienických a bezpečnostních pravidel. Neměl by se podle něj opakovat scénář vánočních svátků, kdy se ve střediscích bez kontroly a režimu pohybovalo velké množství lidí, kteří nedodržovali všeobecně nastavená pravidla.

Senát odmítl pokutování firem za porušování vládních opatření

Senát odmítl vládní novelu, která má mimo jiné zavést až třímilionové sankce pro firmy za porušení vládních protikoronavirových opatření. Podle senátorů je horní hranice pokuty neúměrně přísná a vedla by k likvidaci firem a živnostníků, kteří se potýkají s dopady opatření. Novelu krizového zákona nyní dostane k opětovnému projednání sněmovna, která může veto horní komory přehlasovat.

Zamítnutí novely podpořilo 59 ze 68 přítomných senátorů včetně Jana Žaloudíka (ČSSD). Další členové klubu ProRegion, v němž jsou zástupci vládního hnutí ANO a ČSSD, se hlasování zdrželi. 

Zdroje: