Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

V Pákistánu zemřelo při atentátu 43 lidí

V Pákistánu zemřelo při atentátu 43 lidí
zdroj: tisková zpráva

Při pumovém útoku v Péšávaru na severozápadě Pákistánu zahynulo nejméně 43 lidí. Bomba vybuchla na místním tržišti a více než 80 dalších lidí utrpělo zranění. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na místní lékaře.

Panují obavy, že bilance ještě není konečná.
Útok se odehrál jen několik hodin poté, co do Pákistánu přiletěla na třídenní návštěvu americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Je to její první návštěva této asijské země od nástupu do funkce šéfky americké diplomacie na počátku roku. Clintonová se má sejít s pákistánskými politiky v Islámábádu a Láhauru.


Podle agentury Reuters vybuchla bomba na rušném tržišti ve staré části Péšávaru a po explozi vypukl požár, který zachvátil několik okolních domů. Podle místních lékařů je mezi mrtvými mnoho žen.

Pákistán je v pohotovosti od 17. října, kdy armáda zahájila pozemní ofenzivu proti ozbrojencům radikálního hnutí Taliban v oblasti Jižní Vazíristán u hranic s Afghánistánem. Armádní ofenziva následovala po sérii drzých útoků ozbrojenců na cíle OSN, vrchní velení armády, policejní stanice i další cíle, při nichž bylo zabito více než 150 lidí. Taliban pohrozil, že na vojenskou operaci odpoví znásobením útoků.