Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

V Německu se po silvestru opět diskutuje o zákazu zábavní pyrotechniky

V Německu se po silvestru opět diskutuje o zákazu zábavní pyrotechniky
Zbytky zábavní pyrotechniky po berlínské silvestrovské noci | zdroj: Profimedia

Po silvestrovských útocích na policisty a hasiče, které si jen v Berlíně vyžádaly 33 zraněných, požadují policejní odbory i část politiků celoněmecký zákaz prodeje a používání zábavní pyrotechniky.

V německé metropoli se během novoročních oslav odehrálo několik desítek útoků pyrotechnikou a dalšími předměty na zasahující policisty a hasiče. Zranění při nich utrpělo 18 strážců zákona a 15 hasičů, z nichž jeden má těžké popáleniny. Vážně poškozen byl jeden hasičský vůz, přes 100 lidí bylo zatčeno.

Volání po krocích, které mají opakování podobných incidentů předejít, na sebe nenechalo dlouho čekat. „Myslím, že s ohledem na 33 zraněných kolegů a kolegyň jen v hlavním městě o silvestrovské noci není možné se vyhnout širokému zákazu zábavní pyrotechniky. To je samozřejmě spojené se zákazem prodeje pyrotechniky,“ nechal se slyšet mluvčí policejních odborů Benjamin Jendro. Politici podle něj nesmějí čekat do konce letošního roku, ale zákaz schválit už teď na jeho začátku.

Stejné přesvědčení dnes ráno v rozhlasové stanici RBB-Inforadio vyslovil berlínský radní pro kulturu Klaus Lederer. Zákaz by podle něj měl platit po celém Německu. Podobné opatření už několik let z důvodu ochrany ovzduší požadují také některé organizace na ochranu životního prostředí, podle nichž ho zábavní pyrotechnika silně znečišťuje.

Primátorka Berlína Franziska Giffeyová dala najevo, že chce přinejmenším rozšířit zóny v německé metropoli, v nichž bude používání zábavní pyrotechniky zakázané. „Poškozuje to naše město, vyvolává strach a hrůzu a nemá nic společného se slavnostním vítáním nového roku,“ napsala o silvestrovských násilnostech.

Prosazení celoněmeckého zákazu používání zábavní pyrotechniky je ale podle vyjádření dalších politiků nepravděpodobné. Proti se totiž postavili opoziční křesťanští demokraté (CDU) i vládní svobodní demokraté (FDP). Stačí podle nich opatření, díky němuž už teď města mohou na některých místech ohňostroje a házení dělbuchů zakázat. Chování „zločinců“ by podle Thorstena Freie z CDU nemělo vést k všeobecnému zákazu pro pokojně slavící lidi. 

Zdroje:
ČTK, ARD