Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

V lovosické chemičce Agrofertu vybuchl plyn, tři zranění

V lovosické chemičce Agrofertu vybuchl plyn, tři zranění
Hala chemičky, ve které explodoval plyn. | zdroj: HZS Ústecký kraj

V areálu chemičky Preol v Lovosicích v pondělí večer vybuchl unikající plyn hexan. Informoval o tom server Novinky.cz. Na místě byli tři zranění – podnikoví hasiči.

Jednoho těžce raněného záchranáři transportovali helikoptérou do pražské Vinohradské nemocnice, druhý směřoval do ústecké nemocnice a třetí do nemocnice v Litoměřicích.

V Preolu, který je zpracovatelem řepkového oleje, největším výrobcem biopaliv v Česku a součástí holdingu Agrofert beneficienta Andreje Babiše, zasahuje dvanáct jednotek hasičů. Vyhlášen byl třetí stupeň poplachu ze čtyř.

ČT24 informuje, že hasiči ochlazují a rozebírají výbuchem poškozenou halu, kde nastala exploze, a snaží se požár, který po ní následoval uhasit. Uklidňují obyvatele, že žádné jedovaté látky do okolí neunikly.

Výbuch, kterému předcházel požár na kabeláži, rozmetal plechy z haly. Některé z nich dolétly až na nedalekou železniční trať. Tam na ně najel vlak. 

„Příčinou výbuchu byla zřejmě závada na separátoru řepky... Explodoval vysoce hořlavý hexan, používaný při lisování řepky, linka byla v době havárie odstavená,“ řekl mluvčí hasičů Ústeckého kraje Milan Rudolf.

„První byli na místě hasiči Lovochemie. Dostali informaci, že v budově nastalo zahoření, na elektroinstalaci, oni to šli prozkoumat. Zlikvidovali ho... pak neočekávaně vybuchl hexan,“ vysvětlil mluvčí.

Během zásahu policie uzavřela Terezínskou ulici, která vedla kolem areálu chemičky. Ráno ji však otevřela.

Zavřená ale dopoledne zůstává železniční trať Lovosice-Česká Lípa, v úseku Lovosice-Žalhostice byly zavedena náhradní autobusová doprava.

Zdroje: