Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

V konfliktu na Ukrajině bude rozhodující zásobování zbraněmi, říká odborník

V konfliktu na Ukrajině bude rozhodující zásobování zbraněmi, říká odborník
Zhruba po čtyřech měsících války je podle odborníka Petráše zřejmé, že se původně plánovaná ruská blesková operace nezdařila a změnila se na takzvanou poziční opotřebovávací válku (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Konflikt na Ukrajině se podle Zdeňka Petráše z Centra bezpečnostních a vojensko-strategických studií Univerzity obrany aktuálně stále nachází v takzvané statické fázi, známé především z první světové války.

V této fázi s sebou konflikt přináší vysoké ztráty na materiálu a živé síle. Petráš řekl v rozhovoru pro ČTK, že v této etapě bude rozhodující dostatečné zásobování Ukrajiny zbraněmi. Na Ukrajinu na konci února vojensky zaútočilo Rusko.

Zhruba po čtyřech měsících války na Ukrajině je podle Petráše zřejmé, že se původně plánovaná ruská blesková operace nezdařila a změnila se na takzvanou poziční opotřebovávací válku, kde jsou zřetelné prvky partyzánského odporu. Pro dosažení převahy je podle něj důležité převzetí strategické iniciativy, kdy rozhodujícím faktorem je manévr a palba.

„Vývoj situace ve východní části Ukrajiny se ale dostal do stavu, kdy ani jedna strana možnost volnosti manévru nemá, a tak dochází k tomu, že se snaží získat strategickou výhodu palbou, a to s využitím především dělostřelectva a těžké techniky. Nicméně toto nemění nic na skutečnosti, že se konflikt stále nachází ve statické fázi, což však bude více vyhovovat ukrajinským obráncům než ruské straně,“ uvedl odborník.

Tento způsob vedení konfliktu s sebou nese vysoké ztráty na materiálu a živé síle a přináší i destrukci infrastruktury, u které budou po válce nutné vysoké investice k opravě.

„Co bude rozhodující pro další pokračování konfliktu, bude především disponibilita vojenského materiálu a dostatečné zásobování zbraněmi a municí. To bude asi důležitější než samotné odhodlání a nasazení vojáků na bojišti,“ uvedl Petráš. Je tak podle něj třeba znovu zdůraznit potřebu zahraniční materiální pomoci pro Ukrajinu v podobě dodávek zbraní a vojenské techniky.

Za dané situace bude podle Petráše zlomovým momentem okamžik, kdy jedna či druhá strana sezná, že vedení takovéhoto konfliktu je pro ni už vojensky, hospodářsky a tedy i politicky neúnosné a přistoupí na podmínky protivníka. Tento moment ale Petráš teď vidí v nedohlednu.

„Lze jen spekulovat, zda ukrajinské či ruské vedení ustoupí ze svých územních požadavků a konflikt bude řešen kompromisem. Byť se jedná pouze o spekulaci, lze se důvodně domnívat, že to bude právě kompromis obou stran, který ozbrojený konflikt ukončí,“ uvedl odborník. Považuje za málo pravděpodobné, že by válka skončila naprostým vítězstvím jedné strany a totální kapitulací druhé.

Zdroje: