Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

V Madridu začíná summit NATO, českou delegaci vede premiér Fiala

V Madridu začíná summit NATO, českou delegaci vede premiér Fiala
Premiér Fiala se podle úřadu vlády zúčastní tří aliančních jednání, která se budou mimo jiné dotýkat například podpory Ukrajiny v boji proti ruské agresi (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Nová strategie Severoatlantické aliance ve světě změněném válkou Ruska proti Ukrajině je na pořadu třídenního summitu NATO, který dnes začíná v Madridu.

Českou delegaci povede premiér Petr Fiala, doprovázený ministryní obrany Janou Černochovou a ministrem zahraničí Janem Lipavským.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v pondělí uvedl, že Severoatlantická aliance zvýší počet vojáků schopných rychlého nasazení z dosavadních asi 40 000 na více než 300 000. NATO chce tímto způsobem zejména dlouhodobě posílit ochranu svého východního křídla, kde po ruské invazi na Ukrajinu vzrostly obavy z možné další agrese Moskvy.

Prezidenti a premiéři by na summitu měli podpořit vytvoření těchto jednotek, jejich konkrétní podobu budou jednotlivé země dolaďovat později. K naplnění těchto plánů bude ovšem zapotřebí vyšších výdajů na obranu. Alianční lídři se podle Stoltenberga na summitu shodnou také na balíku dlouhodobé pomoci Kyjevu.

Stoltenberg se má dnes po poledni spolu se španělským premiérem Pedrem Sánchezem sejít s novináři. Český premiér Petr Fiala má setkání s novináři na programu dnes odpoledne před odletem do Madridu, kde jej spolu s dalšími účastníky čeká slavnostní večeře pořádaná španělským králem Felipem VI.

Ještě před zahájením vrcholné schůzky tří desítek členských zemí se ke čtyřstranným jednáním má sejít turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, vedení aliance a lídři Švédska a Finska, jejichž přihlášky do NATO momentálně Turecko blokuje. Během summitu se očekává rovněž vystoupení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Premiér Fiala se podle úřadu vlády zúčastní tří aliančních jednání, která se budou mimo jiné dotýkat podpory Ukrajiny v boji proti ruské agresi, obrany východního křídla NATO, ochrany mezinárodního řádu postaveného na pravidlech i boje proti terorismu. Premiér se také na okraj summitu sejde s korejským prezidentem Jun Sok-jolem.

Zdroje: