Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 1°C Polojasno

V Karabachu utichly zbraně. Arménie a Ázerbájdžán se dohodly na příměří

V Karabachu utichly zbraně. Arménie a Ázerbájdžán se dohodly na příměří
Během čtyřdenních bojů zemřelo přes 64 lidí, většina z nich byli vojáci | zdroj: Profimedia

Ázerbájdžánské ministerstvo obrany potvrdilo, že se dohodlo s Armény na příměří v Náhorním Karabachu. To mělo začít platit od poledne místního času (10:00 SELČ). Čtyřdenní boje si vyžádaly nejméně 64 obětí, většinou vojáků.

"Dosáhli jsme dohody o ukončení nepřátelství. Dali jsme rozkaz nestřílet," řekl agentuře AFP mluvčí karabašského ministerstva obrany Senor Astratjan, podle kterého příměří vstoupilo v platnost v pravé poledne místního času.

"Od 12:00 byly zastaveny bojové operace," potvrdilo agentuře Interfax ázerbájdžánské ministerstvo obrany. Dodalo, že ázerbájdžánská vojska nyní pracují na upevnění svých pozic na osvobozených územích.

Ještě v neděli ázerbájdžánské ministerstvo obrany vyhlásilo jednostranné ukončení palby a bojových operací. Ale podle Arménů ázerbájdžánští vojáci pokračovali v boji, a tak arménské jednotky přešly do protiútoku.

Boje, považované za nejhorší za více než 20 let, pokračovaly i v noci na úterý. Ázerbájdžánské ministerstvo obrany v úterý oznámilo, že během posledních dvou dnů bojů bylo zabito 16 ázerbájdžánských vojáků.

Karabašské úřady podle Interfaxu oznámily, že útok ázerbájdžánského bezpilotního letounu na autobus s arménskými dobrovolníky si vyžádal sedm obětí na životech.

Ázerbájdžánská generální prokuratura v úterý uvedla, že ostřelování z Arménie si od eskalace konfliktu vyžádalo životy čtyř civilistů, dalších 17 jich bylo zraněno.

Situace se vyostřila v noci z pátku na sobotu, kdy propukly boje s nasazením letectva, dělostřelectva a tanků.

Arménie a Ázerbájdžán vedou spor o Náhorní Karabach už desítky let. Převážně arménské obyvatelstvo této oblasti se odtrhlo od Ázerbájdžánu v krvavé válce na přelomu 80. a 90. let, výsledkem konfliktu bylo asi 30 tisíc mrtvých, statisíce lidí uprchly.

Jednání od uzavření příměří v roce 1994 zatím k vyřešení sporu nevedla. Mírovou smlouvu obě země dosud neuzavřely.

Zdroje: