Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

Hlasování o nedůvěře vládě proběhne ve čtvrtek. Poslanci odevzdali podpisy

Hlasování o nedůvěře vládě proběhne ve čtvrtek. Poslanci odevzdali podpisy
Poslanci koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů a hnutí STAN dnes odevzdali předsedovi dolní komory potřebné podpisy ke svolání mimořádného jednání | zdroj: Jan Handrejch / Právo / Profimedia

Schůze Sněmovny k hlasování o nedůvěře vládě se uskuteční ve čtvrtek od 9 hodin, poslanci koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů a hnutí STAN dnes odevzdali předsedovi dolní komory potřebné podpisy ke svolání mimořádného jednání. Na tiskové konferenci stran to řekl první místopředseda a šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Kabinet zatím nemá zajištěnou podporu.

Prezident Miloš Zeman několikrát zopakoval, že i v případě ztráty důvěry vlády nechá menšinový kabinet ANO a ČSSD dovládnout do říjnových voleb. Komunisté, kteří do dubna vládu tolerovali, se o postoji rozhodnou až ve čtvrtek.

Pokud KSČM oznámila, že už nechce kabinet podporovat, měla vláda sama Sněmovnu o důvěru požádat, míní Stanjura. Pokud se tak nestalo, je podle něj povinností demokratické opozice svolat schůzi k hlasování o nedůvěře. S KSČM zástupci pěti stran nejednali.

Mezi důvody, proč by kabinet nadále neměl mít důvěru, zástupci opozice zmiňovali střet zájmů premiéra Andreje Babiše, nezvládnutou koronavirovou pandemii nebo nezajištění jasné podpory spojenců kvůli kauze Vrbětice. Podle předsedy STAN Víta Rakušana vláda na lidi prosazuje přísnost, ne však na sebe, což dokládal například tím, že vládní protikoronavirová nařízení několikrát zrušily soudy.

Pokud Sněmovna vysloví nedůvěru vládě, bylo by podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše namístě jednání zástupců všech stran se Zemanem o dalším fungování dolní komory, zejména v legislativní rovině.

Vláda, která by neměla důvěru garantovanou Sněmovnou, musí podle něj daleko obezřetněji postupovat ve svých návrzích týkajících se personální politiky a dalších důležitých rozhodnutí. Babiš by podle Bartoše musel jednat se stranami ve Sněmovně, včetně opozičních.

Zdroje: