Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

V Bělorusku soudí v nepřítomnosti Svjatlanu Cichanouskou a další opoziční vůdce

V Bělorusku soudí v nepřítomnosti Svjatlanu Cichanouskou a další opoziční vůdce
Svjatlana Cichanouská | zdroj: Profimedia

V Minsku dnes začal soud s běloruskou opoziční vůdkyní Svjatlanou Cichanouskou a čtyřmi dalšími opozičními předáky, kteří jsou obžalováni mimo jiné z vlastizrady, vytvoření extremistické skupiny nebo spiknutí za účelem neústavního převzetí moci. Všichni obžalovaní jsou v zahraničí, souzeni jsou v nepřítomnosti.

Jak poznamenal server Zerkalo, Cichanouská se právě účastní Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu.

Čtyřicetiletá Cichanouská, která žije v litevském exilu, agentuře AFP v předvečer soudu řekla, že proces pokládá za „frašku“ a „osobní pomstu“ autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka za to, že v roce 2020 otřásla jeho mocí.

V létě 2020 Bělorusko zachvátily do té doby nevídané masové protesty proti Lukašenkovi, kterého úřady opět vyhlásily vítězem prezidentských voleb. Opozice a Západ označily výsledek hlasování za zfalšovaný a odmítly uznat legitimitu Lukašenka, který vládne bývalé sovětské republice skoro tři desetiletí.

Cichanouská, která v prezidentských volbách kandidovala místo svého uvězněného manžela Sjarheje, zburcovala davy a vyvolala naději na změnu. Po volbách byla ale donucena emigrovat a občanské protesty Lukašenkův režim brutálně potlačil. Represe proti opozici pokračují i nyní. Podle nevládní organizace Vjasna je v Bělorusku v současné době téměř 1500 politických vězňů.

Za jednoho z nich je považován i manžel Cichanouské, jehož běloruský soud v roce 2021 odsoudil k 18 letům vězení, když ho uznal vinným z přípravy a organizace hromadných nepokojů a podněcování k sociální nenávisti. Sjarhej Cichanouski obvinění odmítl, jeho žena verdikt označila za pomstu. Nyní proti Cichanouskému běloruské úřady vznesly nová obvinění z porušení vězeňských pravidel.

Opoziční vůdkyně uvedla, že její soudem stanovený právník jí neodpověděl, když ho kontaktovala, a netuší tak vůbec, jak ji bude zastupovat. „Nevím, jak dlouho bude tento proces trvat, ale jsem si jistá, že mě odsoudí na mnoho a mnoho let vězení,“ dodala.

Další z obžalovaných, bývalý ministr kultury Pavel Latuška, který žije v exilu ve Varšavě a je členem exilové vlády Cichanouské, podle státní agentury Belta požádal o změnu úřady stanoveného obhájce, ale soud mu nevyhověl, ačkoliv advokát s žádostí svého klienta souhlasil.

Nejde o první případ, kdy jsou v Bělorusku opozičníci souzeni v nepřítomnosti, poznamenal portál Naša Niva a připomněl proces, který skončil vynesením rozsudků 12 let odnětí svobody.

Kvůli tomuto i dalším politicky motivovaným soudům dnes Washington zavedl vízová omezení pro 25 představitelů běloruského režimu.

Zdroje: