Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 1°C Polojasno

Aktualizováno: Úterní nárůst počtu případů covidu byl od začátku epidemie nejvyšší

Aktualizováno: Úterní nárůst počtu případů covidu byl od začátku epidemie nejvyšší
Lednová protestní akce proti anticovidovým opatřením | zdroj: Profimedia

Úterní nárůst počtu případů nemoci covid-19 v Česku byl nejvyšší od březnového začátku epidemie v zemi. Přibylo 17 278 nakažených.

Podíl nově zaznamenaných případů nákazy na počtu provedených testů stoupl z pondělních 37 procent na zhruba 41,5 procenta. V předchozím týdnu ale dosahoval i výrazně vyšších hodnot, v pátek přesahoval 52 procent.

Od 1. března, kdy testy prokázaly nákazu koronavirem u prvních lidí v Česku, bylo v zemi zaznamenáno zhruba 777 000 případů covidu-19. Aktuálně nemocí trpí přes 126 000 lidí. V úterý mírně ubylo hospitalizovaných z pondělních 7103 na zhruba 7000. Asi tisícovka z nich je ve vážném stavu. Od začátku epidemie zemřelo 12 436 nakažených.

Rekordní byl i úterní nárůst případů v Praze – 2034. Více než 2000 nových případů za den zaznamenali hygienici v hlavním městě teprve podruhé od začátku epidemie. Nejvýrazněji v posledních dnech rostl počet nakažených na severovýchodě Čech. Na Trutnovsku přibylo za posledních sedm dní v přepočtu na 100 000 obyvatel přibližně 910 případů nemoci a na Rychnovsku 882.

Index rizika protiepidemického systému PES, který se ode dneška vypočítává podle nové metodiky, klesl z úterních 89 bodů na 86 bodů ze sta. Stále je na nejvyšším, pátém stupni pohotovosti.

Vysoké počty nově pozitivních jsou podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) odrazem masivního setkávání o Vánocích. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška lze očekávat až 19 000 nakažených denně. Změnu k lepšímu čeká Dušek nejdříve po 10. lednu, kdy se podle něho projeví opatření přijatá po Vánocích.

Kvůli kapacitě krematorií bude z Ostravska převezeno 50 těl

Do pátku má Ústřední krizový štáb pod vedením ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) dostat kvůli nárůstu zemřelých statistiku vytíženosti krematorií v jednotlivých krajích. Nejhorší situace je v Moravskoslezském kraji, odkud se chystá převoz 50 těl do jihomoravských Hustopečí, kde je volná kapacita.

Kapacita krematorií v některých dalších krajích může být naplněna v příštích dnech, štáb to bude řešit přesuny. Nejvíc volných kapacit má Praha, řekl Hamáček novinářům po jednání štábu. Vyzval také k dodržování vládních opatření, epidemická situace podle něj není dobrá a není jiná cesta ke zlepšení než snížit prostřednictvím tvrdých omezení počet kontaktů mezi lidmi. "Česko se pohybuje na evropské i světové špičce z hlediska nárůstu nových případů, klíčové je udělat maximum, aby tomu tak co nejrychleji nebylo," uvedl.

Krizový štáb také pravidelně sleduje centrální i krajské zásoby ochranných prostředků, Česku se podle Hamáčka daří udržovat přibližně dvouměsíční zásoby těchto pomůcek.

Zdroje: