Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Ministerstvo zdravotnictví představilo strategii očkování a nový výpočet PES

Ministerstvo zdravotnictví představilo strategii očkování a nový výpočet PES
Ministr zdravotnictví Jan Blatný | zdroj: Profimedia

Očkování lidí z prioritních skupin, kterých je zhruba 600 000, by mělo být hotové nejpozději v březnu. Mimo jiné jde o zdravotníky, kteří pečují o covidové pacienty, a lidi nad 80 let. Novinářům to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a zopakoval, že rezervační systém pro očkování proti covidu-19 bude pro lidi nad 80 let spuštěn 15. ledna, pro ostatní pak od 1. února. Ministerstvo rovněž představilo nové parametry protiepidemického sytému PES.

Aktuální vakcinační strategie počítá s tím, že v první fázi budou očkováni především zdravotnici, kteří se starají o nemocné s covidem-19, senioři v domovech seniorů a také personál těchto zařízení a dále lidé, kterým je více než 80 let, protože mají vyšší pravděpodobnost těžkého průběhu nemoci. Následně budou mezi prioritními skupinami také praktičtí a dětští lékaři, vojáci, kteří se podílejí na boji s covidem-19, a pracovníci integrovaného záchranného systému.

Rychlost očkování bude podle ministra ovlivňovat především to, jak rychle budou do ČR dodávány vakcíny od výrobců. Až bude od února spuštěn centrální rezervační systém, se budou moci zaregistrovat i lidé, kteří nepatří do prioritních skupin. Podle ministra budou zařazeni do systému, ale bude jim přidělen termín až poté, co budou naočkováni lidé z prioritních skupin. Systém bude podle ministra podobný jako rezervační web pro antigenní testování veřejnosti. Lidé budou muset uvést svůj věk, zaměstnání a případné onemocnění, kterým trpí. Poté jim přijde potvrzovací e-mail nebo sms.

Na mladé lidi bez jakýchkoliv zdravotních problémů by se s vakcínou proti covidu-19 mohlo dostat na přelomu jara a léta, spíše v létě. Kýžená část populace, kolem pěti milionů lidí, by mohla být proočkována do konce léta, dodal Blatný. Uvedl také, že podle dat z pondělního večera bylo dosud očkováno 13 000 lidí. Ministerstvo zdravotnictví by mělo každý čtvrtek zveřejňovat týdenní údaje o dodávkách vakcíny a o počtu očkovaných, poznamenal také Blatný.

Ministerstvo zdravotnictví podle Blatného také zohlední připomínky hejtmanů k metodice očkování proti covidu-19, nechce ale určitě ustoupit od rezervačního systému na centrální úrovni. Odpolední videokonferenci s hejtmany hodnotil Blatný jako konstruktivní. Kraje podle něj měly řadu otázek, některé vyplývaly z toho, že se s kompletním dokumentem nemohly seznámit předem. Připomínky mají regiony předložit do pátku.

Blatný uvedl, že jednání s hejtmany trvalo asi hodinu a půl. Diskuse se týkala i toho, zda by se měli zájemci o očkování registrovat na centrální, nebo krajské úrovni. "Já mám jednoznačné stanovisko, které bych nerad měnil, že jedině možnost centrálního rezervačního systému a centrálního řízení umožní, aby se ke všem lidem v ČR dostal ten lék stejným způsobem," řekl.

V případě více paralelních registračních systémů by podle něj mohlo například hrozit to, že se lidé přihlásí do více z nich současně. Mohli by se také pokoušet systém obejít nějak jinak, aby předběhli lidi, kteří mají být podle vládní strategie očkováni prioritně.

Nový parametr PES budou hospitalizace, kde se o covidu nevědělo

Novým parametrem systému PES bude podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška podíl hospitalizovaných z důvodu covidu-19, kteří nebyli předtím zachyceni testem či trasováním. Všechny další parametry kromě podílu pozitivních testů zůstávají beze změny. Nový výpočet se bude zveřejňovat od středy. Vypočítané skóre z pondělních dat by bylo 89 bodů ze 100 stejně jako při dosavadní metodice. Tabulky opatření ministerstvo zdravotnictví ještě upravuje.

"Nový parametr velmi dobře odráží nálož viru v populaci, ale především to, jakým způsobem je zatížený náš zdravotní systém a můžeme-li očekávat spíš zlepšení nebo zhoršení," uvedl Blatný. Podle něj všechna opatření směřují právě k tomu, aby nebyl zahlcen zdravotní systém.

Právě nová metoda testování podle Duška zásadně změnila strategii testování. Nyní se podle něj testuje asi 30 000 lidí metodou PCR a stejný počet antigenními testy. Pozitivních případů zachycují zhruba čtvrtinu. Obě metody ale mají výrazně jiný podíl pozitivních. U PCR je to i více než 40 procent, protože na ně chodí lidé s příznaky poslaní lékařem nebo ti, kteří byli v kontaktu s nakaženým. Antigenní testy jsou pozitivní asi v pěti až sedmi procentech, protože je většinou absolvují lidé bez příznaků, kteří se často chtějí jenom ujistit o svém zdravotním stavu, například před návštěvou rodiny.

Právě tím byl započítávaný parametr výrazně ovlivněn, protože se započítávaly pozitivní případy z antigenních testů, ale v celkovém počtu testů se neprojevily. Rizikové skóre PES nebude podle Duška dál počítané pro jednotlivé kraje, vstupní data ale zveřejňovaná budou. Za okresy se zveřejňovat nebudou, protože parametr hospitalizací se nedá na úroveň okresů dopočítat.

Některé dříve zapovězené aktivity by od čtvrtého rizikového stupně PES níže mohly být povolené pro účastníky, kteří se prokážou negativním testem na koronavirus nebo očkováním, řekl také na tiskové konferenci Blatný. Mohlo by se to týkat i amatérského sportu, jehož představitelé o tuto změnu usilovali. Ministr ale konkrétní nebyl. Aktuálně navíc v Česku platí nejvyšší pátý stupeň a podle Blatného to tak s největší pravděpodobností zůstane i příští týden.

Zdroje: